Adoptarea de la Adăpost VS. Cumpărarea unui Câine de la Canisa: Soluția potrivită?

În domeniul canin, există o dezbatere veche de secole între canise sau crescători și adăposturi de adoptat câini. Care dintre ele este mai bună? Haideți să analizăm avantajele și dezavantajele adopției față de cumpărarea de la o canisă și să vedem cum puteți determna care este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

Fie că intenționați să cumpărați un cațeluș de la o canisă sau să adoptați de la un adăpost, acest articol trebuie neapărat citit.

Cuprinsul articolului

Cumpărarea unui cățeluș de rasă precum Labradorul de la un crescător/canisă responsabil este o modalitate excelentă de a primi un nou prieten blănos în familia dumneavoastră. Crescătorul, nu numai că este legătura dintre dumneavoastră și câinele visurilor dumneavoastră, dar vă puteți baza pe el pe viață. Considerați crescătorul ca fiind ghidul dumneavoastră personal care vă poate ajuta lucruri precum alegerea câinelui potrivit, îngrijirea lui, sfaturi legate de sănătatea câinelui până la alegerea hrănii potrivite și nutriție și orice alte probleme care mai apar pe drum. Este important să găsiți un crescător bun, care este dedicat creșterii acestei rase și care menține standardul rasei.

  1. Puteți vedea părinții cățeilor pentru a vă face o idee despre cum vor arăta la vârsta adultă. De asemenea, puteți vedea cățeii în mediul în care își vor petrece primele luni.
  2. Atunci când vine vorba despre creșterea și pedigree-ul cățelușului, veți ști exact ce cumpărați. În acest mod, nu veți întâmpina surprize.
  3. Puteți să vă creșteți cățelul pe măsură ce crește.
  4. Dacă cumpărați un câine de la un crescător bun, cățelul dumneavoastră va fi deja socializat, obișnuit cu zgomotele casei și ale drumurilor și va cunoaște comenzile de bază pentru dresaj.
  5. Mulți crescători efectuează teste genetice de sănătate pentru a se asigura că puii nu dezvoltă boli genetice.
  6. Cei mai mulți crescători cresc câini nu doar pentru mărimea lor, ci și în funcție de temperamentul lor deosebit. Acest lucru crește probabilitatea unui câine de a deveni un câine adult puternic.
  7. Dacă vă gândiți să înscrieți un câine în ringul de expoziție, un câine luat de la un crescător este o necesitate, deoarece crescătorii țin cont de standardul rasei și împerechează câinii corespunzator.
  8. Un crescător vă va ajuta să creșteți un cățeluș. Dacă lucrați direct cu un crescător de încredere, acesta poate stabili un program bazat pe caracteristicile și obiectivele cățelului. Un bun crescător de căței va fi familiarizat cu rasa pe care doriți să o creșteți și vă va răspunde la întrebări despre rasă, cum ar fi vaccinările recomandate și ce să hrăniți.
  1. Crescătorii sunt, în general, mult mai scumpi decât câinii din adăposturi. Cei mai mulți crescători cer între 1000 și 4000 de RON pentru un cățeluș, în funcție de zonă și de rasă (2500 – 5000 RON pentru Labradori).
  2. Este uneori dificil să găsești un crescător care să aibă cu adevărat o bună reputație și care prețuiește calitatea în detrimentul cantității.
  • Pendulul oscilează spre stânga (adăposturi de adopții) în ceea ce privește comportamentul rău al cățeilor și spre dreapta în ceea ce privește crescătorii responsabili.
  • Unii dintre crescătorii pe care i-am întâlnit sunt foarte respectați pentru cunoștințele lor despre rasă și pentru dragostea lor pentru câini. Pentru ei, un cățeluș este un simbol al pasiunii și al muncii lor de o viață, nu doar o marfă.
  • Un crescător bun va reproduce doar câinii care crede că astfel va îmbunătăți rasa în ansamblu. Un crescător bun se concentrează pe calitate, nu pe cantitate.
  • Un crescător bun încurajează oamenii să viziteze casa sa, să întâlnească părinții cățelușilor și să vadă cum sunt crescuți aceștia.
  • Atunci când îl vizitați, locația este curată, spațioasă și bine întreținută. Crescătorii au câini care sunt fericiți, prietenoși, bine îngrijiți, socializați și fac parte din familie.
  • Crescătorii ar trebui să își crească cățeii în padocuri mari cu curți separate la disponibilitate și să aibă o interacțiune zilnică cu aceștia.
  • Un crescător bun ar trebui să vă ceară să semnați un acord prin care vă obligați să returnați câinele dacă nu îl mai puteți păstra.
  • Aceștia vor fi, de asemenea, disponibili pentru întrebări și asistență după vânzare.
  • Aceștia sunt familiarizați cu problemele genetice care apar la unele rase. Ei au dovada că părinții și bunicii cățeilor au fost evaluați profesional pentru a elimina aceste probleme genetice.
  • Cresc doar una sau două rase și cunosc foarte bine rasa respectivă.
  • Nu au întotdeauna căței disponibili. Crescătorii care produc căței ca o fabrică și nu le dau timp să crească nu sunt de dorit. Un crescător bun va păstra o listă de așteptare pentru următoarea serie.
  • Crescătorii oferă jucării, activități și medii adecvate pentru fiecare rasă de câine. Aceștia se ocupă de nevoile fizice și mentale ale câinelui.
  • Crescătorii responsabili participă activ la antrenamente cu proprii câini și își prezintă câinii în competiții/concursuri. Acestea permit câinilor lor să își dovedească abilitățile în disciplinele cerute înainte de a-i imperechea, daca este cazul.
  • Vând căței doar persoanelor despre care știm că sunt garanția unor stăpâni buni. Nu la magazinele de animale de companie
  • Se interesează despre experiența dumneavoastră ca proprietar de câini și despre mediul în care locuiți înainte de a accepta să vindeți un cățeluș. Nu vând căței doar celor care au bani de cheltuit. Își doresc sincer ca cățeii lor să aibă un cămin bun.
  • Poate dura ceva timp pentru a găsi un crescător de renume, dar merită să-i sprijiniți pe cei care se angajează să îmbunătățească standardul rasei și nu doar să-și umple buzunarele prin producerea de căței la prețuri mari.

Oricine poate pune împreună un mascul și o femelă și poate produce o pereche de căței. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să o facă. Reproducerea câinilor fără o înțelegere adecvată a geneticii lor poate duce adesea la probleme și la câini nesănătoși.

Cei mai mulți crescători liberi (canise neînregistrate) nu fac nici un fel de cercetări privind reproducerea. Ei presupun pur și simplu că doi câini vor fi bine potriviți și își bazează împerecherea pe această presupunere. Potențialii crescători nu sunt pregătiți pentru munca pe care o implică întreținerea unui cățeluș și pentru costul îngrijirii veterinare.

Este posibil ca aceștia să dorească să încerce o montă între doi câini. Dar s-ar putea să fie copleșiți de prezența a zece pui de câine care aleargă, fac mizerie și necesită padocuri curățate zilnic si să fie invățați să mănânce. Acești cățeluși sunt adesea predați la adăposturi.

Când crescătorii nu reproduc în conformitate cu standardul de rasă, ei contribuie la problema majoră a suprapopulării animalelor de companie care, de asemenea, sunt predispuse la probleme de sănătate.

Oamenii care cumpără câini crescuți de persoane care vor să facă un ban rapid în loc să îmbunătățească rasa, riscă să cumpere câini bolnavi și, recompensându-i pentru comportamentul lor, contribuie la piața câinilor crescuți în condiții necorespunzătoare.

Pentru unii oameni, cumpărarea unui cățel este cea mai bună opțiune; pentru alții, adopția este alegerea potrivită. Nu presupuneți că adopția nu implică multe necunoscute și multă muncă. Mulți oameni sunt fericiți să ofere o a doua șansă unui câine neajutorat dintr-un adăpost.

Dacă sunteți interesat să adoptați viitorul dvs. prieten blănos, luați în considerare faptul că multe adăposturi știu doar cum a fost achiziționat câinele. Nu veți cunoaște niciodată toate detaliile câinelui până când nu îl luați acasă și nu petreceți timp cu el.

Câinii din adăposturi sunt adesea salvați din circumstanțe dificile și caută un cămin iubitor. Există multe rase de câini; totuși, rețineți că majoritatea câinilor din adăposturi sunt adulți, ceea ce poate fi dificil, mai ales dacă vă doriți un cățeluș.

În primul rând, este întotdeauna binevenită găsirea unui câine care a fost neglijat. De asemenea, adăposturile adăpostesc o mare varietate de câini, iar personalul este familiarizat cu aceștia și poate oferi multe informații despre caracteristicile lor. Câinii din adăposturi sunt, de obicei, mult mai ieftini decât cei cumpărați de la un crescător sau de la un magazin de animale de companie, dar, cel mai important, aceștia se vor bucura de un nou început, ceea ce credem că este un lucru minunat.

Cel mai mare dezavantaj al adopției de la un adăpost este că mulți câini au fost în situații dificile sau au fost abuzați și pot fi deja agresivi sau cu dizabilități grave. Nu știi niciodată cum va reacționa un cățeluș într-un mediu nou sau chiar și doar mergând pe stradă. Dacă a fost abuzat, este posibil să fie în stare de șoc și să aibă nevoie de timp pentru a se calma.

Cu toate acestea, cu multă dragoste, atenție și mai ales răbdare, noul cățeluș ar trebui să se simtă rapid confortabil în casa dumneavoastră. De asemenea, procesul de adopție poate dura mult timp. Așa că nu vă așteptați să vă puteți aduce imediat acasă câinele visurilor dumneavoastră.

  1. Observați câinele în cușcă de la distanță. Pare calm, prietenos și relaxat, emoționat și agitat, stresat și nervos sau timid și temător? Cum se comportă când trec pe lângă el oameni sau alți câini?
  2. Apropiați-vă de cușcă și stați într-o poziție neutră pe o parte, în fața ușii de la cușcă. Nu vorbiți cu el și nu îl priviți în ochi în timp ce stați în lateral. Arată câinele fericit și dă din coadă într-un mod prietenos atunci când intră în cușcă? Aleargă spre partea din față a cuștii și latră agresiv? Se îndepărtează și încearcă să stabilească un contact vizual cu dumneavoastră? Stă în picioare sau stă nemișcat și se holbează la dumneavoastră?
  3. Întoarceți-vă și priviți-l în cușcă. Faceți contact vizual direct, priviți fix, nu zâmbiți, dar nu fiți agresiv sau amenințător. Este fericit și prietenos? Este puțin îngrijorat? Îi este frică? Se răsucește, mârâie sau latră?
  4. Puneți-vă în genunchi și vorbiți cu el. Este încă prietenos? Este mai puțin temător? Devine temător sau agresiv?
  5. Puneți pe cineva să-l scoată din cușcă și să-l pună în lesă. Merge cu încredere sau trebuie să fie convins să treacă de uși și să intre în locuri noi? Merge înaintea celor care îl plimbă sau rămâne mult în urmă? Se freacă de bunăvoie de alți câini și îi salută nerăbdător când trec pe lângă el? Este agresiv? Sau vrea să evite complet alți câini?
  6. Duceți câinele în altă cameră. Ar trebui să fie o cameră relativ liniștită, unde nu există distrageri. Eliberați câinele din lesă, așezați-vă pe un scaun și lăsați-l să exploreze timp de câteva minute fără să interveniți asupra lui. Câinele dumneavoastră este curios și încrezător? Este ezitant sau rezervat? Este entuziasmat sau anxios? Încearcă să părăsească încăperea?
  7. Așezați-vă pe un scaun în mijlocul camerei și atrageți-i atenția. Vine la dumneavoastră când îl chemați sau vă ignoră sau vă evită și continuă să exploreze camera? Este politicos atunci când îl salutați? Sare pe tine? Pare speriat atunci când încercați să-l atingeți?

Este o idee bună să întrebați sau să anunțați membrii adăpostului că veți face această evaluare, astfel încât aceștia să știe la ce să se aștepte. Rețineți că această evaluare nu vă spune tot ceea ce va face câinele dumneavoastră în viitor. Această evaluare vă va da doar o idee despre cum va reacționa câinele dumneavoastră într-o anumită zi, într-un anumit mediu și ca răspuns la anumiți stimuli limitați.

Majoritatea adăposturilor au câini de toate vârstele disponibili pentru adopție. Înainte de a căuta un câine, ar trebui să vă gândiți dacă un cățeluș, un câine adult sau un câine în vârstă s-ar potrivi stilului dumneavoastră de viață.

Caine pui

Cățeii sunt drăguți și amuzanți și vă permit să-i dresați lucruri multe încă de la început. Atunci când adoptați un câine tânăr de rasă mixtă, este posibil să nu știți cât de mare va crește. Dacă alegeți un cățeluș de peste șase luni, ar trebui să aveți o idee bună despre mărimea și personalitatea sa ca adult. Cățeii sunt grozavi, dar creșterea și dresarea lor necesită timp și efort, așa că asigurați-vă că sunteți pregătit.

Câine adult

Majoritatea adăposturilor au câini adulți de toate vârstele. Cu excepția cazului în care au trăit pe stradă, aceștia sunt de obicei deja dresați în casă. Majoritatea câinilor adulți cunosc comenzi de bază, cum ar fi “stai”, “jos” și “mergi în lesă”. Principalul avantaj al alegerii unui câine adult este că îl puteți cunoaște mai bine. El a crescut deja mult și îi puteți vedea personalitatea.

Câine în vârstă

Unii oameni se tem de câinii cu pete albe pe bot și optează pentru un câine mai tânăr, dar mulți câini bătrâni buni sunt sănătoși și pregătiți pentru mulți ani de afecțiune. În cele mai multe cazuri, aceștia sunt tovarăși bine crescuți, sterilizați sau castrați, care sunt loiali persoanelor și familiilor.

Timp

De cât timp dispuneți dumneavoastră și familia dumneavoastră pentru a avea grijă de cățel? Aveți timp să plimbați un câine energic în fiecare zi? Sau un câine mai puțin activ se potrivește mai bine în programul dvs. încărcat?

Familia dumneavoastră

Dacă nu locuiți singur, este important să alegeți un câine potrivit pentru toți cei din familie. Dacă aveți copii, rețineți că unii câini pot sta în preajma copiilor de toate vârstele, unii sunt mai potriviți pentru copiii mai mari, iar unii nu au ce căuta într-o casă cu copii. Personalul adăpostului vă poate spune dacă un anumit câine este potrivit pentru familia dumneavoastră.

Alergii la câini

Un membru al familiei dumneavoastră are alergii la câini? Dacă da, ar trebui să vă concentrați căutarea pe rasele hipoalergenice. Printre exemple se numără:

  1. Affenpinscher
  2. Bichon Frise
  3. Caniche
  4. Terrier american fără păr
  5. Spaniel de apă portughez
  6. Spaniel irlandez de apă
  7. Schnauzer uriaș
  8. Maltez
  9. Poodle
  10. Xoloitzcuintli

Unele rase hipoalergenice pot fi găsite la adăposturile de animale. Sunați la adăpostul dvs. local pentru a vedea dacă au un câine din rasa pe care o doriți.

Spațiu

Aveți o casă sau un apartament mic sau o casă mare împrejmuită? Un câine energic poate fi foarte distractiv, dar numai dacă aveți suficient spațiu pentru a-i oferi exercițiul de care are nevoie. Nu uitați că mărimea și nivelul de activitate al câinelui dvs. sunt două lucruri diferite. Unii câini de talie mare sunt “cartofi de canapea”, în timp ce alți câini mai mici au nevoie de multă mișcare pentru a fi fericiți.

La curte șau apartament

Atunci când închiriați un apartament, verificați contractul de închiriere sau asociația pentru restricții de rasă sau de greutate. Câini cu părul lung și câini cu părul scurt. Toți câinii au nevoie să fie periați, dar unii au nevoie mai mult decât alții. Câinii cu părul lung și cu părul sârmos pot avea nevoie de o toaletare profesională regulată pentru a-și păstra blana în stare bună. Gândiți-vă bine dacă aveți timp și bani pentru a avea grijă de ei.

Lătratul

Vă doriți un câine care latră mult sau preferați un câine liniștit pentru că locuiți într-un apartament sau lucrați de acasă? Unii câini latră mai mult decât alții, așa că țineți cont de acest lucru atunci când vizitați adăposturile.

Alte animale de companie

Dacă aveți alți câini sau pisici, ar trebui să alegeți un câine care se înțelege cu ei. Gândiți-vă la personalitățile animalelor dvs. de companie actuale și la modul în care se vor înțelege cu noul dvs. câine. Dacă sunteți în căutarea unui câine de rasă pură într-un adăpost, cercetați rasa online pentru a vedea dacă este compatibilă cu alte animale de companie. De exemplu, este posibil ca rasele cu un indice canin ridicat să nu fie potrivite pentru câinii de talie mică sau pentru pisici.