Cea mai Buna Hrană Pentru Labrador Retriever și Câini în General + Ghid Informativ Despre Nutriția Canină

Câini de companie oferă o abundență de dragoste brută și un sprijin emoțional puternic, lucru pentru care proprietarii de animale de companie poate fi recunoscători. Pe lângă un loc de dormit potrivit, jucării și răsfățuri ocazionale, hrănirea câinelui este un o datorie și un mod de a avea grijă de sănătatea acestuia și de a vă arăta afecțiunea față de el. Câinii merită pur și simplu o hrană bună.

Cuprinsul articolului

De-a lungul anilor, alimentele pentru animalele de companie conțineau multe ingrediente care nu erau bune pentru ele. În cel mai bun caz, sunt subnutriți, în cel mai rău caz, sunt ingrediente nocive. Credem că, pentru a ști ce să cumperi, cel mai bine este să știi ce să eviți. Mai jos sunt prezentate câteva dintre ingredientele pe care trebuie să le urmăriți și să le evitați atunci când alegeți hrana pentru animalul dumneavoastră de companie.

  1. Subproduse din carne: Acestea sunt ” produse derivate ” din carne și nu conțin carne. Printre acestea se numără plămânii, splina, rinichii, creierul, ficatul, sângele, oasele și intestinele. Unele dintre aceste produse pot fi foarte bune pentru animalul dvs. de companie, dacă provin dintr-o sursă bună. Cu toate acestea, deoarece sursa nu este indicată pe etichetă, aceste produse nu ar trebui să fie o componentă majoră a alimentației de bază a animalului dumneavoastră de companie.
  2. Făină de carne: Trebuie evitată lista generală de “făină de carne”, deoarece poate conține orice sursă de carne la care vă puteți gândi. Cu toate acestea, mâncărurile cu denumiri precum “făină de pui” sau “făină de vită” sunt preparate din țesuturile speciilor de animale după care sunt denumite. Aceste furaje sunt o sursă bună de proteine animale concentrate.
  3. Cereale și amidon: Câinii sunt carnivori și nu au nevoie de carbohidrați. Prin urmare, cerealele și amidonul trebuie reduse la minimum. Porumbul, grâul și soia pot fi, de asemenea, alergeni comuni pentru câini și pisici, dar sunt adesea folosite ca materiale de umplutură ieftine sau chiar pentru a crește conținutul de proteine, chiar dacă nu sunt adecvate din punct de vedere biologic. Printre alte cereale din hrana pentru câini se numără orzul, secara, ovăzul, orezul alb și orezul brun, dar cel mai bine este să alegeți o hrană care să limiteze sau să excludă cât mai mult posibil aceste ingrediente.
  4. Făină de gluten de porumb, gluten de grâu și gluten: Făina de gluten de porumb este un produs secundar al fabricării îndulcitorilor, cum ar fi siropul de porumb. Este o sursă ieftină de proteine și este folosit ca agent de legare în alimentele uscate. De asemenea, este uneori utilizat pentru a crește conținutul de proteine crude din alimentele uscate.
    Nu este o sursă de proteine ușor digerabilă sau disponibilă pentru animalele de companie. În plus, consumul de cantități mari poate provoca o reacție alergică. Glutenul provine din cereale precum grâul, secara, orzul și triticale și poate provoca, de asemenea, reacții alergice la animalele de companie dacă este consumat în cantități excesive. Căutați cuvântul “gluten” pe eticheta hranei pentru animale de companie.
  5. Pulpă de sfeclă: Pulpa de sfeclă este obținută din sfeclă de zahăr uscată. Este controversat: unii îl consideră o sursă bună de fibre și prebiotice, alții îl consideră un produs secundar inutil. O cantitate prea mare poate bloca tractul digestiv al unui animal.
  6. Conservanți chimici (BHT, BHA, etoxilenă, propilenglicol, nitrat de sodiu, nitrit): BHA, BHT și etoxilena sunt trei conservanți chimici dăunători. BHA și BHT sunt substanțe chimice adăugate la uleiuri ca și conservanți în hrana pentru animale de companie și în dulciuri. BHT și BHA sunt substanțe cancerigene dovedite a fi îngrijorătoare.
    Etoxicina este adesea importată sub denumirea de “făină de pește” și este posibil să nu fie menționată pe etichetă. În mod ideal, alimentele și îndulcitorii pentru animale de companie nu ar trebui să conțină conservanți.
    Propilenglicolul este un conservant care se găsește în unele alimente pentru câini, dar utilizarea sa în alimentele pentru pisici este interzisă. Este, de asemenea, un ingredient în unele produse antigel și poate provoca distrugerea globulelor roșii la pisici.
    Nitratul de sodiu și nitrații pot fi toxici pentru animalele de companie dacă sunt consumați în cantități mari și pot provoca o tulburare a sângelui numită metamoglobină. Cel mai bine este să nu adăugați aceste produse în hrana pentru animale de companie și să vă asigurați că animalul dumneavoastră de companie nu primește acești conservanți.
  7. Coloranți Galben 5, Galben 6, Roșu 40, Albastru 2, Caramel Color: aceștia sunt aditivi inutili în hrana pentru câini și în produsele de îngrijire, care au fost asociați cu tulburări de comportament, cancer și alte reacții negative la oameni și sunt folosiți pentru a atrage oamenii, mai degrabă decât pentru valoarea lor nutritivă.
  8. DDGS (Distillers Dried Grains With Solubles): Este reziduul uscat rezultat din fermentarea amidonului de porumb cu drojdie pentru a produce etanol. Este un ingredient periculos în hrana animalelor din cauza prezenței mucegaiurilor mortale.
  9. Subproduse de pasăre: toate părțile sau bucățile de carcase, picioare, capete sau intestine de pui, rațe, gâște și curcani.
  10. Grăsime animală topită: utilizată pentru a îmbunătăți gustul alimentelor uscate, dar poate fi o sursă de microorganisme (de exemplu, salmonella) și toxine (de exemplu, metale grele). Umiditatea din sacul de hrană uscată poate duce la dezvoltarea de bacterii și mucegaiuri dăunătoare.

Acum că am enumerat cele mai proaste ingrediente din hrana pentru câini de proastă calitate, am dori să evidențiem și câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați hrană pentru câini super premium, dacă doriți să cumpărați o altă hrană Super-premium pentru câini decât cea recomandată de noi:

  • Proteine de înaltă calitate: Proteinele sunt inima dietei labradorului. Este cea mai importantă componentă și ar trebui să fie baza tuturor formulelor. Este esențială pentru repararea țesuturilor și dezvoltarea musculară și reprezintă o sursă sănătoasă de energie. Căutați alimente care au primul ingredient listat ca fiind o sursă de proteine și care sunt bogate în proteine precum carnea de vită, mistreț sau pui. Procentul de proteina ar trebui să fie de cel puțin 25%, dar și mai bine dacă este de cel puțin 30-35%, mai ales dacă cățelul dumneavoastră este încă tânăr.
  • Grăsimi: Grăsimea este o sursă importantă de energie pentru câini, iar un cățeluș activ precum un labrador are nevoie de multe grăsimi. Dacă este posibil, această grăsime ar trebui să fie numită, cum ar fi grăsimea de pui, și ar trebui să reprezinte aproximativ 35-45% din valoarea nutritivă a rețetei.
  • Vitamine și minerale: Cele mai multe alimente uscate conțin o varietate de vitamine și minerale care sunt importante pentru dezvoltarea cățelului dumneavoastră. Pentru câini precum labradorii care sunt predispuși la probleme articulare, recomandăm un hrană pentru câini ce conține glucozamină și condroitină, care sunt esențiale pentru sănătatea articulațiilor. Nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 sunt, de asemenea, esențiale pentru a preveni inflamația și osteoartrita.
  • Probiotice: În timp ce rețetele bogate în proteine sunt bune pentru sănătatea câinelui dumneavoastră, acestea nu sunt întotdeauna bune pentru sistemul digestiv. Așadar, rețetele ar trebui să conțină suficiente fibre și probiotice pentru a ajuta digestia.
    De asemenea: Probioticele pentru câini pot fi obținute din iaurt sau lapte de vacă sau capră. Iaurtul este o sursă bogată de calciu și proteine. Acesta acționează ca un probiotic și are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, mai ales dacă dieta câinelui dumneavoastră este bogată în proteine. Dacă trebuie să îi dați câinelui dumneavoastră iaurt, asigurați-vă că este făcut în casă, natural și fără adaos de îndulcitori naturali sau artificiali.
    Este recomandat iaurtul din lapte de capră sau chefirul. Laptele de capră conține mai multe proteine și este mai ușor de digerat, fiind mai plăcut pentru organism și neprovocând indigestie. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamine B, vitamina A, vitamina D, vitamina K, biotină, calciu, fosfor și magneziu.
    Mai multe studii publicate în 2017 au arătat, de asemenea, că absorbția anumitor minerale este mai mare în laptele de capră decât în cel de vacă. Dacă câinele dumneavoastră are intoleranță la lactoză (sau dacă nu știți încă), folosiți lapte neomogenizat, nepasteurizat, de la un fermier local în loc de lapte din magazine comerciale.
  • Fără cereale: Alimentele pentru câini fără cereale sunt făcute cu ingrediente din carne, cum ar fi carne de vită, miel, curcan, pui, bizon, mistreț sau pește. Acestea pot conține, de asemenea, carbohidrați din ingrediente fără cereale, cum ar fi legumele. În plus față de eticheta “fără cereale”, este important de reținut că în aceste alimente cerealele sunt înlocuite de alte ingrediente (mazăre, linte, cartofi dulci). Cartofii dulci conțin amidon, dar numai în cantități mici. Pe de altă parte, lintea este relativ sigură pentru câini și oferă nutrienți suplimentari în dieta lor.
  • Fară alimente artificiale: Bineînțeles, ar trebui să evitați să vă hrăniți cățelul cu alimente artificiale. Alimentele artificiale pot introduce toxine în organismul cățelului dumneavoastră care îi pot deranja stomacul sensibil.
  • Premium: În primul rând, alimentele premium sunt mai bune decât cele ieftine, hrana de câini de supermarket-uri sau hrana standard. Asta pentru că acestea folosesc ingrediente de înaltă calitate pentru o mai bună digestibilitate la câini și sunt special formulate pentru a oferi nutriție pentru diverși câini. Există formule pentru căței, câini seniori sau câini de talie mică. În general, aceste formule sunt eficiente pentru toți câinii.
  • Super-premium: Hrana super-premium este, în cele din urmă, de o calitate și mai bună. În general, acestea nu conțin arome artificiale, coloranți și conservanți sintetici. Ele sunt mai hrănitoare și oferă un nivel mai ridicat de nutriție pentru câinele dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că, în multe cazuri, câinele poate digera mai mult de 90% din hrană. Acest lucru înseamnă mai puțină hrană, o nutriție mai bună pentru prietenul dvs. blănos și mai puține scaune de adunat.

Sortimentele de mâncare Super Premium sunt bogate în vitamine și conțin proteine de origine animală, grăsimi și carbohidrați de înaltă calitate pentru sănătatea animalului dumneavoastră de companie. În plus, formula Super Premium previne alergiile pe care unii câini le pot avea la ingredientele din unele alimente premium, în special cele de calitate inferioară. Acest lucru înseamnă că patrupedul dvs. este complet protejat de potențiale probleme de alergie.

Pentru câinii cu alergii, vă recomandăm hrana Super Premium pentru câini cu alergii, care este lipsită de anumite ingrediente la care câinele dumneavoastră ar putea fi alergic. Dacă sunteți preocupat de alergii și de sănătatea și nutriția generală a câinelui dumneavoastră, hrana Super Premium pentru câini este de calitate superioară.

Mai presus de toate, câinele dumneavoastră mănâncă o hrană mai bună. Poate că este mai scumpă, dar beneficiile pentru sănătate ale hranei Super Premium pentru câini merită, oferindu-i companionului tău toate șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, cu mai puține vizite la veterinar.

O părere des întâlnită în alegerea unei hrană de înaltă calitate pentru animale de companie etichetată “Super Premium” este că, în afară de publicitatea produsului, nu există niciun alt criteriu care să justifice prețul mai mare pentru consumator. Pe de altă parte, în general, mărcile vândute în această categorie respectă cele mai bune practici pentru a oferi hrană premium pentru câini, cum ar fi evitarea anumitor ingrediente, cum ar fi cerealele și produse derivate, adăugarea de ingrediente precum fructe, legume și ierburi și includerea cărnii cu probiotice ca prim ingredient.

Așadar, puteți fie găsi o hrană pentru câini care să îndeplinească caracteristicile unei bune alimentații, fie puteți cumpăra o hrană super premium pentru câini, cum ar fi următoarele:

Primele două ingrediente din această hrană pentru câini sunt puiul și curcanul. Deși este de cea mai bună calitate, carnea crudă de pasăre conține până la 73% apă, lăsând carnea la o fracțiune din greutatea sa inițială.

Alte ingrediente de calitate le constituie: plătica, heringul și ouăle întregi. Ouăle sunt ușor de digerat și au o valoare nutițională foarte mare. De asemenea, sunt incluse organe: ficat de pui, ficat de curcan, inimă de pui, inimă de curcan. Acestea sunt foarte bogat nutițional, au proteină completă cu toți aminoacizii, vitamine și minerale din plin, prin urmare, organele de animale în hrana de câini sunt benefice în dieta câinelui.

Fără îndoială, carnea și peștele din hrana Orijen pentru câini sunt cele mai importante componente. Motivul pentru care un câine are nevoie de ele este că acestea furnizează majoritatea proteinelor și grăsimilor de cea mai bună calitate.

Acana este a doua cea mai bună hrană pentru câini după Orijen, fiind considerată o variantă “buget” cu ingrediente de calitate in proporție de 60% produse de origine animală și restul de 40% legume, fructe și ierburi. Hrana este fără cereale și are un conținut de proteină de 31% ceea ce o face bună pentru câței cât și pentru câini adulți.

Este un sortiment de mâncare de câine pe care noi o recomandăm cu încredere datorită varietății și raportului optim de carne (carne proaspătă de pui, carne de curcan), legume (linte roșie, mazăre verde) și pește (hering, plătică) și organe (ficat, inimă, rinichi).

Acana Adult Large Breed Heritage include multe fibre (6-7%) ce ajută la digestie, un raport de fosfor și calciu bun pentru oase și suficiente grăsimi Omega-3 care ajută la strălucirea blănii. Cu toate că Acana Heritage este hrana de câini ce ocupă locul doi, ea nu este fără imperfecțiuni. Raportul de Omega-6/Omega-3

Carnilove Adult Miel și Mistreț este o hrană uscată de calitate pentru câini, făcută cu dragoste, care conține multe produse de origine animală și are o cantitate incredibil de mare de proteine (38%) – făină din carne de mistreț, făină din carne de miel și ficat de pui, pentru care există 3,2% de fibre pentru o digestie ușoară.

Mazărea galbenă vine într-o proporție mare, ceea ce poate părea îngrijorător pentru unii, deși câinii o pot mânca și are rolul de a ajuta digestia, la fel ca și morcovii, merele și năutul, fiind bogate în fibre. Oregano, alge, cimbru, semințe de psyllium, drojdie de bere, de asemenea, nu sunt ingrediente de mare calitate de care câinele are nevoie.

În general, Carnilove Adult Miel și Mistreț are o calitate nutrițională foarte ridicată și este destul de accesibilă la 20 RON pe kg. Deși nu se descurcă bine în ceea ce privește raportul Omega-3/Omega-6 (0.35g la 2.4g), are un echilibru bun de calciu și fosfor. În general, este una din cea mai bună hrană pentru câini dintre zecile (sau sutele) de varietăți de pe piață.

Purizon Adult Miel și Somon (Fără Cereale) conferă un conținut aproape impecabil de ingrediente. Are 39-41% proteine care provin în principal de la animale (73-75%). De asemenea, are unul dintre cele mai mari conținuturi energetice la 100 de grame (397 kcal/100g) datorită cantității mari de grăsimi sănătoase.

Oricât de perfectă ar fi această hrană Purizon, ceea ce nu ne place la ea este raportul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 (1:4), precum și ierburile uscate, proteinele care provin din mazăre și cartofi și conținutul de alge. Acestea sunt aspecte minore care abia afectează calitatea sănătății cățelului dumneavoastră, dar care se află pe lista ingredientelor nedorite.

Toate cele spuse, avantajele depășesc cu mult dezavantajele, ceea ce face ca hrană uscată pentru câini Purizon Adult Miel și Somon să fie una dintre cele mai bune.

Ceea ce face ca The Only One Alpha Spirit Multiprotein să fie o hrană uscată Superpremium de înaltă calitate pentru câini este conținutul ridicat de proteine și varietatea largă de surse de proteină animală. Pachetul de 12 kg de hrană pentru câini de la Alpha Spirit are 29% proteine și ingrediente primare de bună calitate, precum: carne proaspătă și pește proaspăt, ficat de pui, carne de vită, ficat de porc, inimă de curcan și carne de porc.

Pe langă conținutul ridicat de proteină animală, hrana furnizează o cantitate redusă de fibre față de celelalte sortimente de hrană Super premium pentru câini. Pentru a complementa hrana, se pot inroduce 10-15 grame de morcovi sau orez brun pentru o digestie mai bună.

Câteva ingrediente de slabă calitate introduse cu moderație (<5-10%) sunt: amidon hidrolizat, drojdie de bere, mazăre, semințe. Acestea nu oferă prea multă valoare câinelui dumneavoastră, totuși, aceste ingrediente nu sunt nici periculoase. În plus, compania include un complex de minerale și vitamine, taurină, precum și glucozamină și condoitrină pentru articulațiile câinelui.

Nu vă lăsați descurajați de recenzia de 1 stea a acestui produs pe Zooplus. Această hrană uscată pentru câini este foarte bună, cu ingrediente de calitate (85% din carne și pește proaspăt). Pe piețele străine, The Only One Alpha Spirit Puppies are un rating mediu de cel puțin 4,7 stele în rândul a sute de clienți. Singura problemă pe care o avem cu această hrană de câini este că include amidon hidrolizat, drojdie de bere și pulpă uscată de citrice. Partea bună este că conținutul de alimente de slabă calitate este într-un procentaj mic (<15%).

Acest sortiment de hrană Superpremium de câini este aproape similară în calitate ca hrana menționată anterior, diferența fiind o calitate a ingredientelor de origine animală mai redusă și un preț puțin mai ridicat (21.6 vs 20.5 RON/KG). Așa cum scrie pe etichetă, include carne de vită proaspătă, proteine din jumări de vită, proteină uscată de miel, proteină de pui uscată, grăsime de pasăre, extract de curcan.

Ingrediente incluse care nu sunt necesare: amidon de tapioca, ulei de floarea-soarelui, și fulgi de cartofi din cauza procesului industrial și ingredientele adăugate pentru producția acestora, precum: acid citric, acid pirofosfat de sodiu, digliceride, BHT sau hidroxitoluen butilicat. Un alt aspect negativ îl presupune lipsa peștelui pentru Omega-3 și a uleiul de floarea soarelui ce ridică nivelul de acizi grași polinesaturați Omega-6.

Farmina N&D Grain-Free Pumpkin Adult

Markus-Mühle Black Angus Adult

Fresco Dry Raw Food

Gentle Dog Food

Brit Fresh Puppy Bones & Joints

Bentley’s Taste Of The Ocean

Eden Sporting & Working Dry

Macronutrienții sunt componentele din alimente de care organismul are nevoie pentru a furniza energie și pentru a menține structurile și sistemele organismului. Toți cei șapte nutrienți trebuie să fie consumați zilnic pentru a construi organismul și a rămâne sănătos.

Deoarece câinii sunt carnivori, ei nu sunt foarte dependenți de carbohidrați, dar corpul lor s-a adaptat pentru a metaboliza carbohidrații. Prin urmare, dieta unui câine trebuie să fie alcătuită în principal din grăsimi pentru energie și proteine pentru structura, funcționarea și reglarea țesuturilor și organelor corpului.

Profilul macronutrienților pentru câini trebuie să fie cuprins între 30:60:10 și 35:50:15 sau 38:59:3 (raportul proteine-grăsimi-carbohidrați).

Studiile au arătat, de asemenea, că, atunci când li se oferă posibilitatea de a alege între diete care conțin macronutrienți diferiți, câinii consumă cel puțin 30% din energie sub formă de proteine. Acest lucru sugerează faptul că câinii sunt eficienți din punct de vedere energetic și au nevoie de suficiente proteine și grăsimi pentru a-și satisface restul nevoilor calorice.

Hidratarea este la fel de importantă pentru sănătatea animalului dumneavoastră de companie ca și pentru a dumneavoastră. Apa proaspătă și potabilă ar trebui să fie întotdeauna disponibilă pentru câinele dumneavoastră.

Majoritatea câinilor au nevoie de aproximativ 30 de ml de apă pe kg de greutate corporală pe zi. Aceasta înseamnă că un câine de 10 kg are nevoie de puțin peste o cană de apă curată pe zi. Câinii foarte activi și cei care alăptează au nevoie de mai multă apă, iar cățeii beau în general mai multă decât câinii adulți.

Nu este intuitiv să măsurați cantitatea de apă pe care o dați câinelui dumneavoastră și este important să nu apară deshidratarea, așa că câinele dumneavoastră ar trebui să aibă acces la cât mai multă apă posibil. Nu uitați să curățați zilnic bolul (sau găleata de apă) și să turnați apă proaspătă în el.

Carbohidrații sunt combustibilul pentru țesuturile corpului câinelui dumneavoastră. De asemenea, aceștia contribuie la sănătatea intestinală. Cea mai importantă funcție a carbohidraților este aceea de a oferi câinelui dumneavoastră suficientă energie, fiind a doua sursă de energie după grăsimi.

  • Zahăr (glucoză) – Unii carbohidrați sunt transformați în glucoză, o monosacaridă, în intestinul subțire. Glucoza este o sursă obișnuită de energie disponibilă pentru majoritatea celulelor din organism. Ea furnizează rapid energie organismului și este, de asemenea, esențială pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos.
  • Amidon – Câinii sunt carnivori și au nevoie de foarte puțini carbohidrați (amidon) în dieta lor pentru a se dezvolta. Ei obțin tot ce au nevoie din proteine și grăsimi. Cu toate acestea, ei pot digera amidonul, iar cățeii îl tolerează bine. Totuși, amidonul nu ar trebui să fie componenta principală a dietei câinelui dumneavoastră. Prea mulți carbohidrați pot duce la probleme digestive și la creșterea în greutate.
  • Fibre – Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrați complexi. Se diferențiază de alte tipuri de amidon prin faptul că rezistă la digestie în intestinul subțire. Rolul fibrelor alimentare este de a crește volumul și de a absorbi excesul de apă, ceea ce ajută la menținerea unor mișcări intestinale regulate și contribuie la formarea unor scaune ferme și bine formate. Fibrele sunt adăugate în alimentele terapeutice pentru animale de companie pentru a reduce formarea plăcii și a calculilor, pentru a echilibra nivelul colesterolului din sânge, pentru a regla greutatea corporală și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Cele mai comune surse de carbohidrați sunt, de obicei, printre primele ingrediente din hrana pentru câini. Printre acestea se numără cartofii, orezul brun, morcovii, lintea, porumbul, grâul și ovăzul. Carbohidrații își au locul lor, dar dieta unui câine nu ar trebui să fie bazată pe carbohidrați, ci bogată în proteine și grăsimi.

Hrana pentru câini bogată în proteine este suplimentată cu fibre, care ajută la funcționarea sistemului digestiv al câinelui dumneavoastră. Dacă alegeți o hrană ieftină pentru câini bogată în carbohidrați sau cereale (lucru cu care nu sunt deloc de acord), asigurați-vă măcar că aceasta conține orez, ovăz, cartofi sau linte și nu porumb, soia sau grâu. Cele mai bune surse de carbohidrați pentru câini fiind: Dovleacul, orezul, lintea, fasolea, afinele, cartofii, etc.

Țesuturile organismului sunt alcătuite din proteine. Doar 13 din cei 23 de aminoacizi care alcătuiesc proteinele sunt produși de organismul câinelui. Ceilalți 10 trebuie să fie obținuți din alimentație.

Proteinele alimentare, un macronutrient important, sunt esențiale pentru creșterea și întreținerea aproape tuturor țesuturilor din corpul câinelui. Furnizează aminoacizii necesari pentru formarea blănii, pielii, mușchilor, cartilajelor, tendoanelor și ligamentelor, contribuind la o blană netedă și strălucitoare, la mușchi puternici și rezistenți și la un sistem imunitar puternic.

Proteinele de înaltă calitate pot fi obținute din mușchi, organe, carne de pasăre, carne de porc, carne de vită, pește, și ouă. Sunt preferate proteinele de origine animală atât pentru furnizarea aminoacizilor esențiali cât și pentru biovalabilitatea mai mare. Includerea mai multor proteine pe bază de carne în dieta câinelui dumneavoastră îi va îmbunătăți aspectul și condiția fizică.

Pentru câinii cu alergii, aceste surse de proteine sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice decât puiul, carnea de porc, rața, elanul, bizonul și mielul.

Când vine vorba de cantitatea de proteine din dieta animalului dvs. de companie, nu vă uitați doar la procentul de proteine. Digestibilitatea unei anumite proteine se numește biodisponibilitatea sau valoarea biologică a acelei proteine. Chiar dacă o hrană pentru câini conține 25% proteine crude, o parte din acea proteină nu va fi disponibilă din cauza biodisponibilității scăzute. Unele alimente, cum ar fi proteinele animale, au o biodisponibilitate naturală mai mare pentru câini, dar această biodisponibilitate depinde de modul în care este preparată hrana.

Grăsimile sunt cea mai concentrată sursă de energie pentru câinele dumneavoastră. Ele sunt de obicei menționate ca “grăsime de pui” sau “grăsime de vită” pe ambalajele alimentelor pentru câini. Grăsimile de pasăre, cum ar fi cele de pui și de curcan, conțin cantități mari de acizi grași esențiali. Acestea ajută, de asemenea, la menținerea sănătății pielii și a blănii câinelui dumneavoastră. Grăsimile de cea mai bună calitate provin din produse de origine animală, cum ar fi carnea de vită, de porc, de miel, de bizon și de curcan. Evitați uleiurile rafinate, în special grăsimile derivate din semințe și uleiuri vegetale (ulei de floarea-soarelui, ulei de in, ulei de avocado, ulei de canola, ulei de porumb). Dintre grăsimi și uleiuri, uleiul de cocos, seu de vită și uleiul de măsline sunt considerate sănătoase.

  • Omega 3 – Omega 3 sunt acizi grași polinesaturați (PUFA) care joacă un rol important în nutriția și fiziologia umană. Alimentele (sau suplimentele) ajută la construirea și menținerea unui organism sănătos. Ei sunt necesari pentru a construi pereții celulelor. Sunt, de asemenea, o sursă de energie și contribuie la buna funcționarea inimii, plămânilor, a vaselor de sânge și a sistemului imunitar. Cei trei acizi grași omega-3 care joacă un rol în fiziologia organismului sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Studiile au arătat că acizii grași omega-3 pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Cele mai multe dintre aceste studii s-au concentrat asupra EPA și DHA, dar și ALA poate contribui la îmbunătățirea sănătății.
    Includerea acizilor grași omega-3 în poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acizii grași omega-3 previn aglomerarea trombocitelor, mențin flexibilitatea pereților arterelor și previn leziunile care pot duce la apariția unor artere mari și dure, reducând astfel riscul formării de cheaguri de sânge. Împiedică formarea plăcilor aterosclerotice în artere, scade nivelul trigliceridelor prin încetinirea formării lor în ficat (un nivel ridicat de trigliceride în sânge crește riscul de boli de inimă) și reduce inflamația. Cu toate acestea, crește însă și colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate mare) și scade tensiunea arterială. Cele mai bune surse de omega-3: macrou, somon, hering și ton.
  • Omega 6 – Acizii grași omega-6 sunt, de asemenea, acizi grași esențiali și trebuie obținuți prin alimentație. Există patru tipuri de acizi grași omega-6: LA (acid linoleic), ARA (acid arahidonic), GLA (acid gama-linolenic) și CLA (acid linoleic conjugat). Supraproducția cronică de eicosanoizi omega-6 a fost asociată cu artrita, inflamația și cancerul. Din cauza naturii riguroase și restrictive a suplimentării, cel mai bine este să nu le dați câinilor suplimente de omega-6, ci să le administrați în mod organic, prin alimentație. Omega 6 poate fi obținut din carne, carne de pasăre, pește și ouă.

Acizii grași omega 6 și omega 3 sunt numiți grăsimi polinesaturate din cauza numărului mare de legături duble (poli=număr). Acizii grași omega 3 și omega 6 sunt componente importante ale membranelor celulare și precursori ai multor substanțe din organism, inclusiv cele implicate în reglarea tensiunii arteriale și în reacțiile inflamatorii.

Deoarece organismul nu dispune de enzimele necesare pentru a-i produce, câinii trebuie să îi obțină din alimente. Un raport prea mare de acizi grași omega-6 față de acizii grași omega-3 poate provoca o inflamație excesivă în organism și poate crește riscul diferitelor boli inflamatorii. În schimb, o cantitate prea mică sau inexistentă de omega-6 poate duce la slăbirea sistemului imunitar, la creșterea setei, la o piele aspră și uscată și la un păr lipsit de strălucire.

Cea mai frecventă grăsime omega-6 este acidul linoleic, care este transformat în acid arahidonic și produce eicosanoizi care favorizează inflamația. O cantitate prea mare de eicosanoizi poate provoca inflamații în organism și există riscul apariției bolilor inflamatorii.

Un raport sănătos între acizii grași Omega-6 și Omega-3 este între 1:4 sau 1:1. Grăsimile polinesaturate Omega 6 in excess față de Omega 3 creează un răspuns inflamator la nivelul corpului ce rezultă în inflamații intestinale și eventual inflamații cronice ce avansează în boli cronice și alte condiții precum obezitate, boli cardiovasculare sau artrita.

Similar cu piramida alimentelor unde se indică un consum regular de făinoase, la fel se indică în rândul acizilor grași un raport al consumului de Omega-6 și Omega-3 de 4:1 (mai mult Omega6 decat Omega3), ceea ce e greșit atât pentru oameni cât și pentru câini.

Un raport sănătos între acizii grași Omega-6 și Omega-3 este între 1:4 sau 1:1. Grăsimile polinesaturate Omega 6 in excess față de Omega 3 creează un răspuns inflamator la nivelul corpului ce rezultă în inflamații intestinale și eventual inflamații cronice ce avansează în boli cronice și alte condiții precum obezitate, boli cardiovasculare sau artrita.

 
  • Metionină și cisteină – Metionina este un aminoacid care se găsește în multe proteine, inclusiv în alimente, țesuturi și organe din organism. Acesta conține sulf și poate produce în organism alte molecule care conțin sulf. De asemenea, ajută la inițierea producției de proteine în celulele corpului. Unul dintre cele mai importante roluri ale metioninei în organism este acela că poate fi folosită pentru a produce alte molecule importante: producția de cisteină, care creează diverse molecule, cum ar fi glutationul, care are o funcție antioxidantă. În general, metionina participă direct sau indirect la multe procese importante din organism, datorită moleculelor pe care le poate transforma.
  • Taurina – Taurina este un tip de substanță chimică numită acid aminosulfonic. Se găsește în cantități mari în creier, în retină, în inimă și în celulele sanguine numite trombocite. Acesta joacă un rol important în sănătatea și apariția bolilor în aceste organe. Cele mai bune surse de hrană sunt carnea, peștele și ouăle. Acesta poate fi sintetizat de organism din cisteină atunci când este prezentă vitamina B6.
  • Arginina – Arginina este un aminoacid esențial pentru reglarea fluxului sanguin. Creează oxid nitric, care dilată și relaxează arterele și vasele de sânge, îmbunătățește circulația sângelui, ajută la vindecarea rănilor, ajută rinichii să elimine reziduurile și îmbunătățește funcția sistemului imunitar. Arginina se găsește în carnea de vită roșie, carnea de pasăre, peștele și produsele lactate și este necesară organismului pentru a produce proteine.
  • Lizină – Lizina sau L-lizina este un aminoacid esențial pentru sănătate, dar organismul nu îl poate produce singur. Lizina trebuie să fie furnizată de următoarele alimente: carne roșie, carne de porc, carne de pasăre, brânză, cod, sardine și ouă. Lipsa de lizină poate provoca oboseală, greață, amețeli, pierderea poftei de mâncare, agitație, creștere lentă, anemie și probleme de reproducere. De asemenea, Lizina ajută organismul să absoarbă calciul, fierul și zincul, promovează creșterea colagenului, ajută la producerea de enzime, anticorpi și hormoni și susține sistemul imunitar.
  • Fenilalanină și tirozină – Fenilalanina este metabolizată în acid acetoacetic și acid fumaric prin intermediul tirozinei. Un metabolit al tirozinei, DOPA, este transformat în neurotransmițătorii epinefrină și norepinefrină. Deficiența acestor neurotransmițători constituie o cauză a bolii Parkinson și a schizofreniei. Tirozina joacă, de asemenea, multe roluri importante în construcția proteinelor, ajută organismul să producă enzime importante, stimulează comunicarea între celulele nervoase și contribuie la producerea melaninei, care protejează organismul de arsurile solare. Surse: pui, curcan, carne de porc, ouă.
  • BCAA – BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat) sunt un grup de trei aminoacizi esențiali: leucina, izoleucina și valina. Nivelurile crescute de BCAA din alimentație pot fi benefice pentru menținerea unei mase musculare sănătoase și puternice la câinii și pisicile în vârstă. Acestea sunt esențiale, ceea ce înseamnă că nu pot fi produse de organism, ci trebuie consumate prin alimentație. Surse de BCAA: carne, carne de pasăre, pește, ouă, mazăre, linte.
  • Histidină – Histidina este un aminoacid alimentar. Una dintre principalele funcții ale histidinei în organism este de a regla și de a ajuta la metabolizarea cuprului, fierului, zincului, manganului și molibdenului. În plus, se consideră că histidina este benefică în tratamentul artritei reumatoide, alergiilor, ulcerelor și anemiei. Este utilizat pentru creștere, repararea țesuturilor deteriorate și producerea de celule sanguine. Ajută la protejarea celulelor nervoase. Acesta este utilizat de organism pentru a produce histamină, care are multe efecte diferite în organism, inclusiv contracția țesutului muscular neted din plămâni, uter și stomac; dilatarea vaselor de sânge, creșterea permeabilității și scăderea tensiunii arteriale; și acționează ca neurotransmițător.
  • Treonina – Deoarece treonina este un aminoacid esențial, animalele nu o pot sintetiza și au nevoie de surse alimentare. Treonina este un element important în multe proteine, cum ar fi smalțul dentar, colagenul și elastina. Este important pentru sistemul nervos; joacă un rol important în metabolismul porfirinelor și al grăsimilor și previne acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, tratează diverse boli ale sistemului nervos, inclusiv spasticitatea spinării, scleroza multiplă, paralizia spastică familială și scleroza laterală amiotrofică. Surse de Treonina: carne slabă de vită, miel, porc, colagen.
  • Triptofan – Triptofanul este un aminoacid esențial natural care este recomandat ca tratament pentru depresie, insomnie, stres, tulburări de comportament și agresivitate. După absorbția L-triptofanului din alimentație, organismul transformă o parte din el în 5-HTP și apoi în serotonină. Acesta joacă un rol important în mai multe funcții metabolice: sinteza serotoninei în creier, funcțiile hepatice, biosinteza proteinelor și acționează ca precursor al serotoninei, melatoninei, niacinei, cinureninei și auxinelor. Surse de Triptofan: carne, pește, curcan și pui.
  • Valina – Valina este un aminoacid alifatic esențial și extrem de hidrofob, utilizat în biosinteza proteinelor. Este, de asemenea, utilizat ca și combustibil energetic, îmbunătățind claritatea mentală, coordonarea musculară și calmul emoțional. Pe lângă furnizarea de energie, suplimentele de valină sunt folosite de oameni pentru creșterea masei musculare și repararea țesuturilor. Deficitul poate provoca insomnie și afectarea funcțiilor mentale. Cele mai bune surse de Valină: carne de vită, pui, carne de porc, pește, iaurt, fasole.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt compuși organici care sunt esențiali pentru viață. Cele mai multe dintre ele se găsesc în alimente. De asemenea, animalele au nevoie de vitamine pentru a crește și a-și menține organismul.

Cu toții știm care sunt principalele vitamine de care are nevoie organismul uman și animal.

  • Vitamina A (retinol)
  • Vitaminele B (biotina, acidul folic, niacina, acidul pantotenic, riboflavina, tiamina, vitamina B-6, vitamina B-12)
  • Vitamina C (acid ascorbic)
  • Vitamina D (colecalciferol)
  • Vitamina E (alfa-tocoferol)
  • Vitamina K (menaquinona-7)
  • Colină

Și câinii au nevoie de aceste vitamine, dar este foarte important de știut că nevoile lor sunt diferite de cele ale oamenilor.

Vitamina A pentru câini

Vitamina A, care se găsește în morcovi, este responsabilă pentru menținerea vederii pe care ne-au promis-o părinții noștri. Această vitamină liposolubilă este, de asemenea, implicată în creștere, în dezvoltarea fătului, în funcția imunitară și în funcția celulară.
Există o serie de suplimente pentru ochii câinilor care conțin vitamina A.

Vitaminele B pentru câini

Vitaminele B sunt un grup de vitamine esențiale care sunt importante pentru sănătatea câinelui dumneavoastră.

  • Tiamina reglementează metabolismul energetic și al carbohidraților și activează canalele ionice din țesutul nervos.
  • Riboflavina, B12 și niacina contribuie la funcția enzimatică și sistemul imunitar.
  • Vitamina B6 este deosebit de importantă. Această vitamină este responsabilă pentru producția de glucoză, funcția celulelor sanguine și a sistemului nervos, reglarea hormonilor, răspunsul imunitar, sinteza niacinei și activarea genelor.
  • Acidul pantotenic susține metabolismul energetic.
  • Acidul folic joacă un rol în metabolismul aminoacizilor și al nucleotidelor, precum și în sinteza proteinelor în mitocondrii.

Vitamina C pentru câini

Vitamina C este un antioxidant important. Aceasta elimină radicalii liberi dăunători din organism și ajută la reducerea inflamației și a îmbătrânirii cognitive. Câinii pot sintetiza vitamina C în propriul ficat, dar în unele cazuri poate fi mai sănătos să fie suplimentată prin mâncare.

Vitamina D pentru câini

Cunoscută și sub numele de “vitamina soarelui”, vitamina D ajută la echilibrarea mineralelor, cum ar fi fosforul și calciul, promovând creșterea sănătoasă a oaselor. Fără vitamina D, câinele dumneavoastră nu va putea să crească în mod corespunzător și să mențină mușchii și oasele sănătoase.

Vitamina E pentru câini

Vitamina E este unul dintre mecanismele de protecție ale câinelui dumneavoastră împotriva daunelor oxidative. Această vitamină solubilă în grăsimi este, de asemenea, esențială pentru funcția celulară și metabolismul grăsimilor. Deficitul poate duce la slăbiciune oculară și musculară, precum și la probleme de reproducere.

Vitamina K pentru câini

Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi care contribuie la coagularea sângelui la câini. Ingestia de substanțe toxice la șobolani și șoareci interferează cu utilizarea de către organism a vitaminei K și poate duce la hemoragii și moarte dacă nu este tratată.

Colina la câini

Colina este o componentă esențială a membranelor celulare fosfolipidice. Promovează sănătatea creierului și a ficatului și este uneori utilizată ca parte a planului de tratament pentru animalele de companie cu epilepsie.

Vitaminele sunt importante pentru organism. În consecință, nu trebuie să ne surprindă faptul ceva esențial poate fi periculos în doze mari. În cazul mineralelor, după cum probabil știți deja, prea mult calciu poate provoca probleme osoase la cățeii de rasă mare. Același lucru este valabil și în cazul vitaminelor, care pot cauza probleme dacă sunt consumate în exces sau în carență. Prea multă vitamina A, de exemplu, poate duce la deshidratare, dureri articulare și deteriorarea vaselor de sânge ale câinelui dumneavoastră.

Ce sunt mineralele?

Mineralele se găsesc în oase, dinți, țesuturi moi, mușchi, sânge și celule nervoase. Mineralele acționează ca catalizatori pentru multe reacții biologice din organism, inclusiv digestia și metabolismul alimentelor, transmisia în sistemul nervos și răspunsurile musculare. De asemenea, joacă un rol important în producția de hormoni. Există efecte sinergice între minerale și alți nutrienți, iar efectul unui anumit mineral depinde de prezența și de cantitatea corespunzătoare a altor nutrienți.

Calciu

Calciul este important pentru formarea oaselor și a dinților, coagularea sângelui, transmisia impulsului nervos, contracția musculară și semnalizarea celulară.

Semnele unei carențe:

  • Hiperparatiroidism nutrițional secundar.
  • Apar dureri osoase, care pot evolua spre fracturi.

Crom

Cromul este un oligoelement important care este utilizat pentru a transporta zahărul din sânge către celulele musculare și pentru a le oferi acestora combustibilul de care au nevoie pentru a lucra. Cromul ajută la menținerea nivelurilor de colesterol și trigliceride, care sunt, de asemenea, importante pentru funcția musculară.

Iod

Iodul este important pentru sinteza hormonilor tiroidieni, pentru diferențierea celulară, pentru creșterea și dezvoltarea animalelor tinere și pentru reglarea metabolică.

Fier

Fierul este necesar pentru sinteza hemoglobinei și a mioglobinei și pentru metabolismul energetic.

Semne de carență:

  • Creștere slabă
  • Letargie
  • Slăbiciune
  • Diaree

Semne de supradozaj:

  • Vărsături
  • Diaree.

Magneziu

Magneziul este esențial pentru funcționarea enzimelor, pentru stabilitatea membranelor musculare și a celulelor nervoase, pentru secreția și funcția hormonilor și pentru structura minerală a oaselor și a dinților.

Fosfor

Fosforul este necesar pentru structura osoasă, pentru structura ADN și ARN, pentru metabolismul energetic, pentru exercițiile fizice și pentru echilibrul acido-bazic.

Simptomele carenței:

  • Anemie hemolitică
  • Tulburări de mișcare

Potasiu

Potasiul este necesar pentru echilibrul acido-bazic, conducerea nervoasă, reacțiile enzimatice și funcțiile de transport.

Simptomele carenței: 

  • Tulburări ale sistemului nervos
  • Întârzierea creșterii
  • Slăbiciunea musculară severă

Seleniu

Seleniul este important pentru protecția împotriva leziunilor oxidative și pentru răspunsul imunitar.

Zinc

Zincul este necesar pentru reacțiile enzimatice, replicarea celulară, metabolismul proteinelor și al carbohidraților, funcția pielii și vindecarea rănilor.