Intoxicatie la Caini - Tratament, Vaccinuri si Produse Naturale

Vaccinul la caini

Pentru a vaccina un caine, acesta trebuie sa indeplineasca anumite criterii:

  • Sa fie sanatos
  • Sa nu aiba probleme endocrine, alergii, cancer sau sa fii avut reactii averse la vaccin in trecut

Vaccinul este o boala care pune viata in pericol. Trebuie sa va asigurati ca vaccinurile ‘non-core’ nu se sprijina pe vaccinuri de baza. Prin teste de titru verificam imunitatea cainelui nostru la parvoviroza, adenovirus, scrot.

Prin aceste teste se masoara nivelul anticorpilor, se vede imunitatea cainelui.

In tari precum Olanda, Belgia, America crescatorii fac teste de titru inaintea primelor vaccinuri la pui pentru a determina prezenta anticorpilor materni astfel incat se primeste un vaccin sigur in care animalul este imunizat. Un caine care a obtinut o imunitate pe o perioada mare de timp de la vaccinare, revaccinarea nu ofera beneficii ci riscuri pentru sanatatea animalului, de aceea trebuie sa renuntam la vaccinuri inutile.

Importanta este imunizarea animalului in urma unui vaccin, nu revaccinarile. De exemplu: In urma unui vaccin un caine poate capata sanatate pe o perioada de 3-5 ani. De aceea este important testul de titru pentru a nu vaccina inutil.

Imunitatea obtinuta in urma vaccinarii este cea mai importanta. Sunt si caini vaccinati care nu au raspuns imunlogic si vaccinarea a fost inutila.

Vaccinarea puilor trebuie facuta la 7-8 saptamani deoarece pana la varsta aceasta si poate si mai mult sunt protejati de anticorpi materni si vaccinul este respins.

Anticorpii materni trec de la mama la pui prin placenta 10-15% si restul provin din colostrul laptelui in primele 24 de ore.

Anticorpii puilor depind de imunitatea mamei pe timpul sarcinii. Sunt si animale care nu raspund genetic la vaccinuri indiferent de cate ori sunt vaccinati.

Multa lume greseste cand imunitatea puilor de caine depinde de perioada in care au fost alaptati, toata imunitatea puii o dobandesc in primele 24 ore la nastere, doar in aceasta perioada primesc anticorpi.

Intoxicatia cainilor

Cainii au obiceiul de a linge pe fata sau maini oamenii, acest lucru banal la prima vedere poate fii toxic chiar mortal pentru caini deoarece multi fac lucrul acesta dupa ce omul si-a aplicat pe piele creme, lotiuni, parfurmuri. Exista creme, unguente, medicamente care imbolnavesc cainele, de aceea este bine sa descurajam acest obicei al linsului sau sa ne spalam de astfel de creme inainte sa mangaiem animalul.

Toate produsele de ingrijire personala de la sapun, creme, parfumuri, geluri de dus, pana la medicamente contin substante toxice care pot provoca probleme gastrointestinale daca sunt ingerate de caini si le pot afecta rau sanatatea.

De exemplu:

Cremele care contin hidrocortizori pot provoca varsaturi si diaree

Unguentele cu antibiotice pot provoca tulburari ale stomacului si exemplele pot continua.

Sfaturi pentru protejarea cainilor de aceste intoxicatii:

  1. Cainele nu trebuie sa ne linga dupa ce am aplicat orice produs pe piele
  2. Orice produs aplicat pe piele trebuie sa se usuce inainte a intra in contact cu animalul
  3. Cel mai indicat este sa ne spalam pe maini inainte de a mangaia cainele daca ne-am aplicat anterior creme
  4. In cazul in care cainele a ingerat un produs toxic trebuie de urgenta contactat medicul veterinar.

Protejarea cainilor de boli contagioase

Cu ganduri preventive, este bine sa iti protejezi cainele de a nu suferii o intoxicatie alimentara sau de orice alta boala contagioasa.

Cainii pot contacta de la alti caini bolnavi anumite boli contagioase cum sunt: Rabia, Hepatita infectioasa, Parvoviroza.

Fiind boli contagioase, letale de multe ori, este bine sa tinem catelul care nu este imunizat complet departe de alti caini.

Parvoviroza – Parvovirus este un virus care afecteaza sistemul gastro intestinal si muschiul inimii la pui. Se ia prin contact cu un caine bolnav, prin contactul cu fecalele unui caine bolnav sau de pe incaltamintea sau imbracamintea oamenilor care au intrat in contact cu virusul.

Este un virus rezistent la temperaturi inalte sau scazute si rezista in mediu perioade lungi de timp.

Daca intrati in contact cu un caine bolnav trebuie sa va spalati pe maini si sa va schimbati hainele inainte de a intra in contact cu alti caini.

Majoritatea bolilor infectioase se raspandesc prin aceleasi cai:

  1. Contactul cu urina, fecalele cainelui bolnav
  2. Contact direct sau incaltamintea sau imbracamintea oamenilor

Rabia poate fii transmisa de la animale bolnave, ea poate fii transmisa prin muscatura de catre un animal turbat.

Giardia este o infectie pe care o pot avea si Labradorii la fel ca si alte rase. O pot contacta din apa contaminata cu fecale. In aceasta boala nu apar simptome, ea este cauza principala a bolilor gastrointestinale. Este o boala dificil de tratat si de aceea sunt importante masurile de preventie. Este o boala pe care o pot lua si oamenii de la animale, se poate lua prin contactul cu chisturi infectate.

Cainele nu trebuie lasat sa bea apa din iazuri, balti, lacuri.

Giardia este dificil de depistat deoarece parazitul nu se gaseste in fiecare scaun al cainelui, asta inseamna ca pot fii probe de scaun fara giardia de la animale infectate, deci e bine sa ducem mai multe probe de fecale la analize.

Cainele nu trebuie lasat in locurile in care alte animale isi fac nevoile, nu este bine sa lasam cainele in preajma surselor de ape infectate, lacuri, balti, rauri etc.

Cainele care are Giardia netratata poate avea dupa un timp diaree cronica, diaree sangeroasa, pierdere in greutate, deshidratare.

Analiza pentru Giardia e bine sa fie facuta anual. Diareea cauzata de aceasta boala poate fii intermitenta, ceea ce determina multi oameni sa creada ca s-a produs din alte motive. Cainele nu isi pierde apetitul, dar poate pierde in greutate. Parazitul se dezvolta in medii umede si reci, este prezent in tot mediul inconjurator si masurile de igiena trebuiesc respectate cu strictete.

Produse naturale pentru combaterea parazitilor

Personal, pentru deparazitare externa folosesc preparate naturale, nu pipete care sunt toxice si nocive pentru organism. Inainte de a folosi preparate externe este bine sa folosim hrana naturala cainelui pentru a ii oferi o imunitate foarte buna deoarece cainii cu imunitate buna foarte rar contacteaza paraziti.

Parazitii sunt atrasi de caini in functie de mai multi factori:

  1. Vitalitate
  2. Nutritie
  3. Ph-ul pielii

Exista multi factori care influenteaza sistemul imunitar al cainelui: Sanatatea, Alimentatia etc.

Alimentele vii, crude, pe care le putem oferi cainilor le asigura nutrientii necesari pentru sistemul imunitar sanatos. Multi spun si chiar recomand pentru paraziti drojdia de bere, nu sunt de acord cu asta deoarece drojdia este alergica.

Complexul de vitamina B este foarte bun in respingerea parazitilor, de preferat surse naturale de vitamina, nu sintetice.

Usturoiul proaspat taiat sau zdrobit contine propietati anticanceroase, antibacteriene, antiparazitare, antivirale.

Usturoiul contine aliinaza si aliina care se transforma in alicina, un produs medicinal. Usturoiul trebuie dat de 2-3 ori pe saptamana cate un graunte deoarece in cantitati mari poate fii toxic.

Din primavara pana in toamna este indicat sa se dea un sfert de lingurita taiat la fiecare masa o data pe zi. Pentru deparazitarea externa a Labradorului putem folosi si uleiuri esentiali:

  1. Neem
  2. Menta
  3. Lavanda
  4. Cidru
  5. Geranium
  6. Lamaie

Aceste uleiuri fata de pipete nu provoaca cancer, convulsii, toxicitatea ficatului.

Eu prepar o solutie din:

  • 1l de apa
  • 0,5l otet din cidru de mere
  • 20-30 picaturi din ulei de Neem (bun si la pureci si la capuse)

La cainii cu alergii trebuie eliminat amidonul din alimentatie, el se descompune in zahar si hraneste procesele inflamatorii, carbohidratii contin amidon.

Alergiile la caini si intoxicatiile alimentare pot fi si de la muscaturi de insecte, pureci, nu doar de la alimentatie sau sezoniere.