Alergiile Cainilor

2 Tipuri de alergii ale cainilor

 

Acestea fiind:

  1. Sezoniere
  2. Alimentare

 

In alergiile sezoniere cainii pot prezenta urmatoarele simptome: urechi inflamate, ochi care curg, mancarimea pielii, stranut, tuse, pierderea partiala de par, egzeme.

Alergiile pot schimba si comportamentul cainelui afectat facandu-l nervos. Multi caini pot suferii ambele alergii. Deobicei alergiile sezoniere dureaza din primavara pana in toamna.

 

Cum facem deosebirea dinre cele doua alergii?

Alergiile sezoniere apar primavara, vara sau toamna apoi dispar, ele se modifica in functie de anotimp. Alergiile alimentare se declanseaza la unul sau mai multe produse alimentare consumate. Sunt teste care se fac pentru a descoperii alergenul. Cainii pot fi alergici la iarba, copaci, mucegai, insecte, produse de ingrijire persoanla.

Probioticele sunt suplimente foarte bune pentru cainii alergici care mentin un echilibru bun de bacterii intestinale. Uleiul de cocos ajuta organismul la un raspuns inflamator normal. Reducerea alergenilor din mediul cainelui mai ales pentru cei tinuti la interior este prima masura si alimentatie corespunzatoare pentru ca dezechilibrul bacteriilor gastrointestinale este declansator pentru alergiile sezoniere.

Pentru cainii care traiesc la exterior este mai greu de evitat alergenii, sursa, si atunci cel mai bine este sa intarim sistemul imunitar. Trebuie evitati cat mai multi factori stresanti pentru organism cum ar fi: medicamentele si vaccinurile inutile si reducerea pe cat se poate a alergenilor.

De folos este administrarea vitaminei C (chiar daca cainii produc aceasta vitamina, pot sa nu produca suficient) Este un antioxidant puternic cu efect antihistaminic care ofera un raspuns inflamator normal.

Polenul de albine ajuta la desensibilizarea la alergeni si la eliminarea simptomelor. In alergiile alimentare este bine sa fie schimbata sursa proteinei cu care a fost hranit animalul pana atunci, este bine sa i se administreze o hrana care contine o proteina noua cu care nu a mai fost hranit pana in momentul alergiei, exemplu: Miel sau peste (pentru 3-4 luni pana dispar alergiile alimentare).

Noua hrana nu trebuie sa contina cereale care si ele pot sa fie alergice pentru caini.

Unele rase de caini sunt mai predispuse la alergii: Cocker, Bulldog, Ciobanesc german, Bichon, Boxer, Pechinez, Golden Labrador.

Alt factor predispozant este tratamentul cu antibiotic administrat puilor cand imunitatea este inca in formare. Semnele clinice pot aparea imediat dar in general apar dupa un consum indelungat. Primul semn este scarpinatul, alt semn clinic poate fii inflamatia urechilor, otitele, rar apare voma sau diareea.

Animalele care fac alergii alimentare sufera de aceste alergii datorita hranirii cu aceasi dieta pe perioade lungi de timp, ingredientele sunt necorespunzatoare, de proasta calitate, pline de conservanti si aditivi alimentari.

O prima masura este schimbarea proteinei pentru ca sistemul imunitar sa opreasca actiunea excesiva la alergeni pana cand se detoxifica organismul. Dupa noua dieta de 3-4 luni se reintroduc pe rand, incet, alimentele date inaintea alergiei. Proteinele noi trebuie sa fie din carne de iepure, prepelita sau rata.

Alergiile alimentare se pot face si de la carbohidrati. In timp se creeaza un stres pe sistemul imunitar care dezvolta o hipersensibilitate si duce la un raspuns alergic. De asemenea, porumbul, sfecla, drojdia, orezul, soia, graul pot declansa alergii.

Este bine sa nu hranim labradorul cu toate sursele de proteina la o masa, deoarece este bine sa pastram una, doua proteine noi in caz de alergie.

Si proteina, dar si carbohidratii trebuie inlocuite cu unele noi, cu cat mai putini carbohidrati cu atat mai putine sanse de a face alergie.

Un caine care a facut alergie la o proteina, este foarte posibil sa faca dupa un timp alergie si la proteina inlocuitoare, de aceea este foarte bine sa rotim dupa 2-3 luni proteinele. Indicat este pe toata perioada tratamentului alergiei sa se dea hrana “raw” – crana cruda.