Cresterea puilor de caine | Ghidul Crescatorului

CRESTEREA PUILOR DE CAINE

Sunt mai multi factori importanti in cresterea puilor de caine, si anume:

  1. Alimentatia
  2. Miscarea
  3. Educatia
  4. Socializarea

Nota Suplimentara

Stagiul de pui al unui câine este esențial în stabilirea celor mai importanți pivoti și de aceea este necesară creșterea potrivită și asigurarea că noul dvs. cățeluș provine de la o sursă de calitate – Luați legătura cu noi

Alimentatia

  • Naturala
  • Mixta
  • Uscata

Cei cu experienta si cunostinte in domeniu pot oferii cainelui hrana naturala, insa cei cu mai putina experienta este bine sa ii ofere cainelui hrana uscata si suplimente naturala: 2-3 Galbenusuri crude pe saptamana, Iaurt, Branza fara sare, Supa cu legume, Oase de vita -crude.

Este bine ca in alimentatia cainelui sa nu introducem carbohidratii precum orezul alb (Pe care il folosesc multe persoane), deoarece este un carbohidrat rapid care duce la ingrasarea cainelui, diabet, si alte boli;

 

Orezul se foloseste doar in alimentatia puilor cu varsta pana in 5-6 luni.

Porumbul, Malaiul, Soia, Graul pot provoca alergii. Hrana cainelui trebuie sa contina:

  • Proteine de origine animala
  • Lipide
  • Glucide
  • Vitamine
  • Acizi grasi

Procentul de proteine la junior trebuie sa fie mai mare decat in cazul adultilor sau seniorilor.

Este gresita teoria comform careia un junior trebuie sa primeasca o cantitate mai mica de proteine pentru ca i-ar afecta. Nu cantitatea de proteine conteaza intr-o hrana, ci calitatea proteinei.

Proteina de origine animala este cea mai buna.

De asemenea, un caine tinut afara are nevoie, mai ales iarna, de mai multa proteina decat un caine tinut in casa deoarece el va aloca energie suplimentara pentru mentinerea temperaturii corpului si va avea nevoie de mai multe calorii.

Pentru un caine tinut afara, pe perioada iernii, cantitatea de hrana se mareste cu 20%-30% decat in anotimpul cald.

Hrana pentru juniori trebuie sa fie de buna calitate, nu trebuie sa contina gluten -Care este alergen pentru caine, hidrolizate proteice, coloranti si aditivi sintetici.

Știai că?

Sanatatea cainelui adult depinde foarte mult de hrana primita pe timpul cresterii, si dezvoltarea lui la fel.

La hrana uscata, pe sac este trecut gramajul in functie de varsta si greutatea labradorului tau. Acest gramaj este orientativ deoarece cantitatea administrata depinde de fiecare individ in parte.

Este indicat sa cumparam hrana uscata la sac sigilat, pentru ca putem verifica termenul de garantie si calitatea boabelor.

La sacii desfacuti din magazine, hrana expusa la aer poate rancezii deoarece este impregnata cu grasime.

Pana la 1,6 luni este necesar sa manance hrana pentru juniori.

Schimbarea hranei se face treptat pe parcursul a 6-7 zile, astfel:

In primele 2 zile se combina 3 sfeturi de hrana veche cu 1 sfert hrana noua

In urmatoarele 3 zile se combina jumatate de hrana veche cu jumatate de hrana noua

In ultimele 2 zile se administreaza 1 sfert din hrana veche si 3 sferturi hrana noua

In primele 2 zile

Se combina 3 sfeturi de hrana veche cu 1 sfert hrana noua

In urmatoarele 3 zile

Se combina jumatate de hrana veche cu jumatate de hrana noua

In ultimele 2 zile

Se administreaza 1 sfert din hrana veche si 3 sferturi hrana noua.

Apa trebuie servita in vase curate, spalate zilnic, schimbata de doua ori pe zi.

In cazul administrarii unei hrane uscate Superpremium nu este necesara administrarea de calciu -Decat in cazul in care, comform analizelor de sange, se constata ca are nevoie, sau in cazul in care apar probleme de echilibru al sistemului osos.

In perioada cresterii puilor pot aparea diferite carente (Mai ales daca hrana nu este de calitate) si apar zisele dureri de crestere, In acest caz medicul va recomanda vitamine, minerale, suplimente pentru articulatii: Aplazyl, K-9 Complete Motion.

Personal, administrez cainilor zilnic 200g Zer proaspat care este benefic pentru sanatate si bogat in calciu, potasiu, complexul B, iod.

Proteinele din Zer ajuta la absorbtia calciului si sunt bogate in amino acizi: Cisteina – cel mai puternic antioxidant.

Zerul intareste imunitatea organismului, combate anemia, osteoporoza, si ajuta in buna functionare a ficatului si rinichiilor.

Puiul nu trebuie ingrasat pe perioada cresterii pentru a nu se dobandii probleme de sanatate la articulatii, care in unele in cazuri este un factor de declansare a displaziei.

La pui putem administra in hrana calciu organic:

  • Coji de oua
  • Branza de vaci fara sare
  • Iaurt
  • Maduva din oase si oase mari de vita tubulare

 

De asemenea, vitaminele sunt recomandate tot cele naturale provenite din ou, zer, legume si fructe permise.

Hrana cainilor se administreaza de 4 ori pe zi pana la 4 luni, de 3 ori pe zi intre 4 si 7 luni, si de 2 ori pe zi de la 7 luni in sus.

Dupa varsta de un an, o data la 7-10 zile, este bine sa nu se dea cainelui hrana timp de 24 de ore, (Post negru) doar apa -Benefic pentru sanatatea cainelui.

Postul negru poate prelugii viata câinilor, și organismul lor capata o rezistenta antiinfectioasa.

Iar pana la 3-4 luni este bine sa inmuiem boabele cu o cana de apa inainte cu doua ore de masa pentru ca ajuta la digestia puilor.

Miscarea

Miscarea este importanta in dezvoltarea armonioasa puiului de labradorului si ofera o imunitate mai buna.

Trebuie evitat efortul intens la pui deoarece pot aparea probleme de articulatii, mai ales ca acestia sunt in plina dezvoltare trebuie evitate suprafetele dure: Beton sau nisip (Indicat este pamantul).

Trebuiesc evitate salturile de la inaltime, salturile pe minge, trasul in ham pentru ca pot dobandii displazie chiar daca parintii sunt complet sanatosi.

Inotul este foarte bun pentru o dezvoltare armonioasa si se recomanda la caini de toate varstele.

Concluzie: Puii in crestere trebuiesc lasati sa se miste in voie pe suprafete care nu sunt dure (Aici ma refer si la cei tinuti in padoc pe o perioada mai mare de timp).

Multi gresesc cand administreaza hrana in exces si cand supun juniorii la effort intens pentru a avea caini mari… este Gresit!

Deoarece orice caine se va dezvolta conform informatiei genetice, in felul acesta se pune o presiune mare pe articulatii ceea ce nu e sanatos.

Educatia si Socializarea

Un pui se formeaza in primele 4 luni de viata.

Socializarea in mediul extern cu oamenii, cainii, medicul veterinar, bicicletele si alte animale trebuie inceputa cat mai devreme –Indicat este dupa 2 saptamani dupa efectuarea ultimului vaccin (Antirabic).

Important este si socializarea primara care se face in cuib intre frati.

Este esentiala pentru echilibrul mental al adulutului. Pana la varsta de 3-4 luni cand i se termina schema de vaccinare, este bine ca puiul sa ia contact cu cati mai multi oameni.

  • Socializarea este importanta pentru a avea un caine educat, ascultator si sanatos, fara probleme de comportament.
  • Socializarea trebuie sa fie mereu pozitiva, asadar, feriti-va cainii de oameni sau animale agresive. Nu este de ajuns sa il scoateti la plimbare daca la aceea plimbare a fost lovit sau atacat de alt caine.
  • Dresajul trebuie sa fie pozitiv, constructiv, recompensat, mare grija in alegerea dresorilor, indicat ar fi sa se faca in prezenta dumneavoastra

Personal, nu sunt de acord cu lasarea cainilor in pensiuni pentru dresaj.

Dresajul cainelui nu trebuie vazut doar ca o forma de instruire a cainelui noi comenzi, ci un alt mediu prin care poti solidifica relatia ta cu cainele prin comunicare si intelegere reciproca bazate pe o varietate de interpretari.

Cainele percepe usor limbajul non-verbal iar acest indiciu iti va impune sa imbunatatesti anumite aptitudini din domeniul comunicarii.

Intretinerea si Sanatatea cainilor

Un caine sanatos se vede in primul rand dupa aspectul exterior:

Blana sa fie deasa, lucioasa, fara urme de eczeme, matreata, ochii limpezi, trufa curata – rece si umeda, mersul vioi.

Pentru sanatatea cainilor trebuie o alimentatie foarte buna comform rasei, varstei, taliei si miscare. Un caine este sanatos comform bagajului genetic, dar si datorita ingrijirii lui de catre stapan.

  • Blana trebuie periata regulat, mai des in perioada de naparlire –Primivara si toamna.
  • Unghiile trebuiesc taiate periodic (Mai ales in cazul celor crescuti in apartament, care nu si le tocesc singuri).
  • Fecalele sa fie in cantitate mica, culoare inchisa, de consistenta normala.
  • Spalatul cu produse speciale trebuie facut cat mai rar deoarece strica textura parului si imunitatea.

Cei mai multi proprietari gresesc cand spala cainele des pe motiv ca miroase blana.

Blana miroase din cauza alimentatiei slab calitative –Sunt insa cazuri speciale la cainii crescuti in apartament care se murdaresc, cand curatarea cainelui trebuie facuta mai des; In acest caz, se inmoaie un prosop in apa cu otet si se sterge usor cainele.

Ingrijirea urechilor se face saptamanal in cabinetul veterinar sau acasa.

Cainele trebuie obisnuit cu aceasta procedura inca de mic. Curatarea se face cu apa oxigenata si comprese sterile si o solutie septica.

Pentru a avea pielea sanatoasa, pentru naparlire moderata si pentru luciul blanii, eu folosesc o metoda bogata in acizi grasi, omega-3 si omega-6; Acestia se gasesc in grasimi vegetale si animale:

  • Ulei vegetal
  • unt
  • ulei din seminte de In
  • ulei din seminte Kia
  • spanac
  • salata
  • dovlecei
  • oua
  • iaurt
  • ardei gras

Oasele mari de vita si miel, crude, mentin sanatatea dintilor, rosul realizeaza detartraj mecanic, nu se dau niciodata fierte pentru ca indiferent de marimea osului, exista riscul ruperii in aschii si pot aparea accidente.

Trebuie tinut cont si de momentul in care se administreaza osul –Intotdeauna dupa masa, nu cand animalul este flamand.

Oasele se dau ca recompensa, nu tin loc de masa!

Inainte de a ne lua un catel, este bine sa facem un calcul in privinta banilor, a cheltuielilor cu: Vaccinuri, deparazitari, hrana buna, padoc (Unde este cazul), jucarii, lese, zgarzi, cheltuieli imprevizibile cu doctorii veterinari si dresaj –In caz de nevoie.

In afara de cheltuieli, trebuie sa tinem cont si de timpul pe care trebuie sa il alocam cainelui pentru plimbari, socializare si dresaj.

Cum alegem o hrana calitativa pentru caini

In prezent, cand piata este supraincarcata de o gramada de marci de hrana uscata pentru caini, daca nu avem cateva cunostinte de baza, ne este foarte greu sa alegem o hrana buna pentru animalul nostru de companie.

Multi sunt tentati prima data sa aleaga in functie de pret, de bugetul fiecaruia, insa nu tin cont ca de multe ori aceasta alegere poate fi gresita deoarece o hrana ieftina si slaba calitativ duce la probleme de sanatate a cainelui, implicirea tratamentelor veterinare, iar bugetul de intretinere al cainelui creste, ci nu scade!

Asta nu inseamna ca o hrana scumpa este, tot odata, una mai buna. De aceea va ofer cateva informatii esentiale in alegerea hranei uscate in functie de calitate si pret.

Hrana SuperPremium: Este formata din ingrediente de calitate superioara, fara conservanti, coloranti si arome articifiale.

Aici trebuie sa avem grija in alegerea ei, deoarece multi producatori isi declara marca fiind Super-premium, in realitate, cand te uiti la compozitie, poate fii mai slaba decat una premium –Adica sunt uni producatori care au investit foarte mult in reclame, marketing si vand foarte mult datorita brandului, dar compozitia mancarii lasa de dorit.

 

Hrana premium: Ingrediente de calitate, formata din derivate de carne, poate contine conservanti artificiali si gluten.

 

Hrana economica: Calitatea cea mai slaba, trebuie evitata. Aceasta hrana se gaseste deobicei in supermarketuri.

Referitor la hrana Superpremium care este cea mai buna alegere pentru mancarea cainelui, cateva sfaturi cum sa alegem o hrana buna pentru cainele nostru:

  1. Primul ingredient din lista trebuie sa fie carnea –Este bine sa fie specificat si tipul de carne si procentul de carne(Cu cat mai mare, cu atat mai bine)
  2. Cerealele trebuiesc evitate din lista ingredientelor –Pentru ca provoaca alergii si imbolnavirea cainelui.
  3. Hrana respectiva, daca se considera una foarte buna, ar trebui autorizata de FDA sau AAFCO.
  4. Pe eticheta mancarii ar trebui sa fie scrise procentele de proteine, grasime, fibre si umiditate.
  5. Trebuie sa contina vitamina E si C, Omega 3, Glucozamina, Controitina, Calciu si Fosfor.
  6. Pentru hrana cu cereale sa se evite: Porumbul, Malaiul, Graul, Soia. Sa se aleaga cerealele: Ovaz, orez brum.
  7. Trebuiesc evitati conservantii si aditivii.

Ingredientele sunt trecute pe eticheta in ordine, dupa gramaj, asa cum se gasesc in mancare.

 

LabradorNikos.com - Acana - mancare de caini superpremium

SuperPremium

Acana merge pe principiul căruia animalele trebuie să mănânce o dietă care să conțină alimente asemănătoare cu cele pe care le consumă pe o dietă naturală în sălbăticie.

LabradorNikos.com - Acana - mancare de caini superpremium

Premium

Taste of the Wild este o hrană pentru câini uscată pe bază de plante, care foloseste o cantitate moderată de carne ca principale surse de proteine ​​animale

LabradorNikos.com - ThankQ - Mancare standard de caini

ECONOMICA

Un exemplu de hrană de tip standard. Ținem să menționăm că nu recomandăm produsele enumerate cu excepția hrănii Acana pe care o folosim personal

Hrana SuperPremium: Este formata din ingrediente de calitate superioara, fara conservanti, coloranti si arome articifiale.

Aici trebuie sa avem grija in alegerea ei, deoarece multi producatori isi declara marca fiind Super-premium, in realitate, cand te uiti la compozitie, poate fii mai slaba decat una premium –Adica sunt uni producatori care au investit foarte mult in reclame, marketing si vand foarte mult datorita brandului, dar compozitia mancarii lasa de dorit.

 

Hrana premium: Ingrediente de calitate, formata din derivate de carne, poate contine conservanti artificiali si gluten.

 

Hrana economica: Calitatea cea mai slaba – trebuie evitata. Aceasta hrana se gaseste deobicei in supermarketuri.

Referitor la hrana Superpremium care este cea mai buna alegere pentru mancarea cainelui, cateva sfaturi cum sa alegem o hrana buna pentru cainele nostru:

  1. Primul ingredient din lista trebuie sa fie carnea –Este bine sa fie specificat si tipul de carne si procentul de carne(Cu cat mai mare, cu atat mai bine)
  2. Cerealele trebuiesc evitate din lista ingredientelor –Pentru ca provoaca alergii si imbolnavirea cainelui.
  3. Hrana respectiva, daca se considera una foarte buna, ar trebui autorizata de FDA sau AAFCO.
  4. Pe eticheta mancarii ar trebui sa fie scrise procentele de proteine, grasime, fibre si umiditate.
  5. Trebuie sa contina vitamina E si C, Omega 3, Glucozamina, Controitina, Calciu si Fosfor.
  6. Pentru hrana cu cereale sa se evite: Porumbul, Malaiul, Graul, Soia. Sa se aleaga cerealele: Ovaz, orez brum.
  7. Trebuiesc evitati conservantii si aditivii.

Ingredientele sunt trecute pe eticheta in ordine, dupa gramaj, asa cum se gasesc in mancare.

 

Daca animalul prezinta o sensibilitate la stomac sau alergii ale pielii, este bine sa ii oferiti o hrana hipoalergica pe baza de carne de miel. Hrana se da in functie de talie animalului, talie si varsta.

Hrana “Starter”, pentru catel pana in 2 luni.

Hrana “Junior”, de la 2 luni pana la 1 an.

Hrana “Adult”, de la 1 an jumate la 7 ani.

Hrana “Senior” de la 7 ani.


De Retinut:

Orijen si Acana sunt marci de hrana votate cu 6 stele din 6, autorizate AAFCO, special create pentru nevoile nutritionale canine.


Multi necunascatori se plang de ingrasarea cainilor datorita procentului mare de proteine, este gresit –Deoarece se umbla la cantitatea de hrana pe zi, nu la calitatea proteinelor.

Acana

Este o hrana facuta in Canada, autorizata de AAFCO si care mi s-a parut a fi cea mai buna dintre toate sortimentele folosite pana acum.

Aceasta hrana ofera cainilor o blana lucioasa, fara matreata, scaune putine in cantitate redusa, si o dezvoltare armonioasa. Ea contine proteine de buna calitate in cantitate mare: Glucozamina, Condroitina, Vitamine, amino acizi, grasimi si minerale.

Acana este una dintre cele mai bune branduri, iar asta se vede pe aspectul cainelui. Fiind o hrana concentrata, se ofera cainelui un gramaj zilnic mai mic comparativ cu alte marci.

Multi care si-au hranit cainii cu Acana s-au plans ca au facut cainii scaune moi din cauza mancarii –Eu nu cred in aceasta teorie, deoarece sunt alte motive care duc la aceste cauze:

  • Suplimentarea hranii uscate cu alte alimente
  • Canitatea –Gramajul incorect (Prea mare)
  • Daca cainele a fost hranit cu alta hrana de mancare, nu a fost respectata trecerea treptata pe o perioada de 7-10 zile la noua mancare
  • Paraziti interni sau infectii bacteriene

Sunt putini caini care fac scaune moi din cauza administrarii hranei Acana pentru ca sunt si caini al caror ficat nu pot procesa cantitatea prea mare de proteine, si in cazul acesta se poate oferii hrana Acana cu un procent mai mic de proteine, dar cu acelasi procent de grasimi, calciu, fosfofor, glucozamina si condroitina.

De ce Acana?

Pentru ca este o hrana completa care nu mai necesita administrarea de calciu si alte suplimente.

Acana acopera toate nevoile cainelui. Ingredientele nu sunt congelate, nu contin conservanti si nici grau (Care provoaca alergii la caini).

Pentru mai multe informatii despre hrana cainilor, viziteaza articolul despre Alimentatie Naturala si Vitamine necesare cainilor.