3 Metode De Dresaj Folosite De Experti
Acum ca te-ai hotarat sa iei masuri in materie de dresaj si sa iti inveti cainele noi trucuri sau comenzi pe care sa le asculte, trebuie sa inveti mai intai cum sa il dresezi, dar si mai important este ce metode sa folosesti.
Sa alegi o metode poate sa fie destul de greu, dar cu multa incredere te voi ghida si iti voi prezenta metodele pe care le ai la dispozitie si sper sa fie ceva mai buna informatie pe care o poti gasi.
Incerc sa fac asta de dragul meu, al vostru si al cainilor.
Imi iubesc Labradorii, am trecut prin multe cu ei si am invatat ca trebuie sa urmam anumite principii ca sa putem avea o relatie stransa cu cainii nostri.
Adevarul este ca, metodele de dresaj s-au tot schimbat si o alegere nu se face asa de usor atunci cand nu esti la curent cu noutatile.
Acum sa recunoastem, nu se merita sa iti petreci foarte mult timp incercand sa il dresezi, daca cainele este incorigibil – comportamentul lui nu s-a schimbat cu nimic fata de cum era la inceput.
Metodele De Dresaj Distractive
Nu intotdeauna este e vorba de cat de eficiente sunt metodele tale de dresaj, dar uneori conteaza si cat te distrezi tu si Labradorul tau, iar asta este destul de important in relatia ta cu un catel pe care ai sa il faci foarte fericit.
Ne vom uita la cateva modele de antrenament care se bazeaza pe acest motiv, si iti voi arata ce este mai bun.
3 Feluri De Antrenament
Cainii pot avea diferite stiluri si perceptii, dar eu am sa fac o prezentare la patru metode impreuna cu tipurile de gandire. O sa le denumesc intr-un mod sugestiv si sper ca o sa te ajute sa intelegi mai bine despre ce vorbesc si mai ales diferitele perspective ale Labradorilor.
- Traditional
- Modern
- Balansat
Metodele traditionale de dresaj canin sunt tehnici folosite pentru a corecta greselile comportamentale si obiceiurile proaste ale cainelui tau, tipul asta de dresaj a fost folosit pana acum 10 ani si sunt folosite de aproape 60-70 de ani.
Acesta metode are o fundatie si se bazeaza pe faptul ca, animalul nostru de companie, cainele este un animal de haita si ca un caine o va asculta pe aceea persoana pe care o respecta, persoana respectiva fiind considerata liderul haitei.
Prin comportamentul dominant cu gesturi potrivite, cainele era invatat si nevoit sa manance al doilea, dupa stapanul lui si sa nu ii oferi niciun fel de comfort, in sensul ca nu trebuie sa il lasi sa se aseze cu tine in pat sau sa se puna in fotoliul tau.
Metodele traditionale de dresaj
De multe ori dresajul traditional foloseste metode de modelare, cainii sunt orientati si manipulati sa isi schimbe pozitia, cum ar fi atunci cand vrei sa il inveti sa stea sezi si il apesi putin pe spate pana cand sta.
Cainilor nu le plac metodele in care trebuie sa te rezumi la pedepse fizice cum ar fi sa il lovesti, sa ii dai palme sau sa il electrocutezi cu socuri.
Pe langa limbajul fizic, al corpului, gesturile fizice si pedepsele prin lovire, unui caine nu ii mai place, de asemenea, atunci cand scoti anumite sunete precum ,,Tss” ca atunci cand te uiti urat la el si te-a enervat cu ceva si vrei sa ii atragi atentia cu un sunet.
Daca vrei sa iti pedepsesti cainele prin simple intimidari, nu trebuie sa recurgi la violenta.
Poti la fel de simplu sa te faci mai mare in fata lui si sa il privesti de sus, iar asta poate sa fie la fel de eficient ca loviturile cu mana sau cu un ziar.
Dresajul traditional este de o categorie rudimentara iar pe parcurs schimba sau agraveaza comportamentul unui caine, rezultatul fiind un caine agresiv, fricos sau lunatic.
Metode moderne de dresaj
Poate ai auzit de antrenamentul cu clicker, dar daca nu ai auzit atunci o sa iti explic eu ce este.
Dresajul prin clicker este unul din multe alte metode de dresaj modern canin, in principiu, este o metode moderna in care nu trebuie neaparat sa ai un clicker, dar ar fi destul de folositor daca ai avea.
Pe scurt, apesi pe un buton sa scoti niste sunete.
Cainele tau poate sa invete foarte repede doar dupa sunete, si nu se ingrijoreze daca nu executa comanda cum trebuie.
Dresajul modern este cel mai practic si mai sigur pentru cainele tau. Este un dresaj interactiv in care nu este inclusa nici-o forma de pedeapsa sau agresiune fizica sau vocala.
Despre dresajul modern
Ce este cel mai important la acest tip de metoda este faptul ca se bazeaza pe dovezi stiintifice ale comportamentului canin.
In ultimii ani s-au facut experimente care au dus la noi tehnici si metode prin care sa ne invatam animalele noi trucuri sau comenzi, dar mai ales cum putem sa influentam comportamentul catelului nostru.
Nu trebuie sa fii suficient de ,,modern” sau sa fii un savant ca sa poti sa iei profiti de informatiile astea.
Rasplateste-ti Labradorul cum trebuie
Una dintre cheia catre un Labrador foarte ascultator si un comportament acceptabil este pozitivitatea si timpul perfect.
Rasplateste-ti de fiecare data cainele ca sa ii imbunatatesti comportamentul pe care noi il vrem sa il repete, cand face ceva ce iti place, rasplateste-l si arata-i ca asta te face fericit, Labradorului ii place sa iti faca pe plac si o sa ii intre in instinct gesturile care te fac sa fii bucuros.
Metodele moderne se refera la pozitivitatea prin care iti dresezi cainele, de multe ori oamenii denumesc metoda asta un antrenament pozitiv.
Practica duce la perfectiune
La fel ca metodele traditionale, antrenamentul pozitiv trebuie sa fie consistent ca sa duca la rezultate bune.
Cand zic consistent, gandeste-te la mersul omului, nu ai sa poti merge eficient daca sari pasi, trebuie sa fii consistent in antrenamentul tau, pornesti cu stangul, continui cu dreptul si repeti.
Invata-ti cainele rutina, dreseaza-l in fiecare zi de doua ori timp de cateva zile, in fiecare zi la aceleasi ore.
Dresajul balansat
Metoda asta este voba despre un balans intre cele doua tipuri, traditional si modern.
Iti poti prinde cainele ca face ceva rau, dar il pedepsesti doar in momentul in care greseste, nu dupa ce s-a dus la somn iar tu gasesti piciorul de la scaun ros.
Pentru el nu va exista nicio legatura, nicio corelatie intre ce a facut si faptul ca se trezeste cu o niste lovituri de palme.
Pur si simplu, nu va intelege de ce ai facut asta si nu se va gandi ca din cauza ca a ros un picior de scaun, pentru el e natural si o sa considere ca tu sti ca este natural si ca nu ai nimic impotriva, de unde sa isi dea el seama ce a facut?
Spune-i ca nu este voie si atunci poti sa aplici o metoda de pedeapsa, dar asta doar cand il prinzi in timpul actiunii!
De asemenea, repeta si continua sedintele de dresaj cu el, invata-l sa stie deja ca este timpul de a invata ceva nou si sa fie deja pregatit.
De doua ori pe zi timp de cateva zile, aceeasi ora in fiecare zi!
Dupa probabil 3-4 zile o sa stie deja ca la ora 12 il asteapta o serie de comenzi si recompense si o sa fie constient de faptul ca va primi o rasplata atunci cand face ceva bine.
Cand ii spui sa execute o anumite comanda, nu ii dai nicio rasplata pana nu face ce trebuie, fix in momentul in care a executat-o cum trebuie ii dai rasplata iar el va invata imediat ca legatura dintre ,,Zboara!” si rasplata oferita se datoreaza executiei personale, a cainelui.
Repeta si continua.
Dupa multe ore de dresaj si de zile petrecute cu el in aceasta rutina, Labradorul tau o sa devina un expert in executarea comenzilor, dar si in invatarea celor noi.
Cu toate ca Labradorul invata foarte repede si este foarte inteligent, dupa o perioada indelungata de dresaj si o rutina respectata, o sa ai un Labrador demn de premii pe care le poate castiga in concursuri.
Ideal, in orice tip de dresaj, dresajul trebuie sa dureze maxim 5-10 minute la o sedinta. Dupa mai mult timp, cainele oboseste psihic si nu mai este in stare sa execute, chiar daca fizic este plin de energie.
Sfaturi esentiale in dresarea Labradorului
Pedepsele si Dominanta nu sunt foarte eficiente.
Labradorii nu sunt considerati caini de haita, ei nu se plimba cu alti Labradori, nu pentru ca nu se inteleg cu ei, dar simplu pentru ca in natura nu o sa gasesti multi Labradori pe strada si singuratici care sa isi gaseasca o haita.
Ei nu au un lider, Labradorii nu sunt dominanti si nu vor sa ,,conduca lumea”, nu au intentiile unor caini de haita, iar comportamentul precum trasul din lesa sau atunci cand maraie ca te afli langa mancarea lui, nu au legatura cu dominanta, ei nu incearca sa domine atunci cand trage din lesa.
Labradorii vor in mare parte doar sa manance, sa se distreze si sa ia parte la multe activitati.
Daca iti pedepsesti Labradorul, o sa il faca sa fie imbufnat, suparacios si in final o sa fie agresiv.
Multe probleme ale lor se inrautatesc doar pentru ca aplici tehnici de agresivitate, iar problemele lor sunt si problemele tale.
Cel mai mare succes il are pozitivitatea si metodele moderne.
Companionul tau o sa exceleze cel mai rapid, la fel ca restul cainilor din ultimii zece ani.
Este foarte posibil ca metodele pozitive sa fie viitorul dresajului canin.