Standardul Labradorlui - Aspectul Labradorului de top

Criterii dupa care sunt definiti cei mai frumosi Labradori

Pentru cei care cauta un Labrador de cumparat si sunt interesati de fizionomia si standardul Labradorului, in acest articol este descris standardul, structura fizica si aspectul unui Labrador de calitate superioara.

Capul

Craniul lat, dar nu exagerat. Crestetul capului si al botului sa fie in planuri paralele cu dimensiuni aproximativ egale. Sa aiba un stop moderat, sprancene conturate incat fruntea sa nu fie in linie dreapta cu nasul.

Capul trebuie sa fie curat, fara cute. Obrajii sa nu fie proeminenti, craniul sa aiba o linie mediana, osul occipital sa nu fie evidentiat la cainii maturi.

Buzele nu trebuie sa fie patrate sau sa atarne, ele trebuie sa coboare arcuit spre gat. Falcile trebuie sa fie puternice, nasul sa fie larg cu nari bine dezvoltate de culoare neagra la Labradorii negrii sau galbeni si maro la cei ciocolatii.

Culoarea nasului un pic mai deschisa nu este defect.

Dentitia puternica si dreapta, mustatura tip foarfece – Dintii de sus se suprapun usor in partea de jos.

Urechile

Urechile unui Labrador sunt asezate aproape de cap, dar departe de fata. Nu sunt mari sau grele, sunt coborate pe langa cap, trase usor pe spate in josul craniului si trebuie sa ajunga la nivelul ochiului daca sunt trase in fata.

Ochii

Inspira un temperament placut, inteligent, blanzi si prietenosi, de marime medie asezati la distanta egala. Culoarea trebuie sa fie capruie la Labradorii negrii sau galbeni si capruie sau maro la Labradorii ciocolatii.

Conturul ochilor este negru la Labradorii negrii si galbeni, iar la cei ciocolatii este maro.

Conturul ochilor trebuie sa aiba pigment.

Gatul

Are lungime potrivita pentru a se permite cainelui sa execute aportul cu usurinta, el trebuie sa fie zvelt, musculos, fara falduri, trebuie sa fie bine asezat in umeri ridicandu-se semet de la umeri intr-un arc moderat.

Spatele

Puternic, linia superioara este la acelasi nivel de la greaban la crupan – Adica linie dreapta.

Zona lombara trebuie sa fie flexibila, coastele bine arcuite care se ingusteaza la nivelul pieptului care trebuie sa aiba deschidere moderata.

Labrador Nikos Concurs
Nikos

Membrele Anterioare

Musculoase cu osatura puternica. Privite din fata trebuie sa fie drepte, privite din lateral coatele trebuie sa fie sub greaban iar picioarele din fata trebuie sa cada perpendicular pe sol si bine pozitionate sub corp.

Coatele trebuie sa fie apropiate de coaste fara larghete – Cele foarte stranse langa corp sau cele pozitionate exterior sunt considerate defecte, incomodand miscarea libera.

Labele sunt puternice si compacte cu degete bine arcuite si pernute dezvoltate.

Umerii

Umerii Labradorului sunt bine asezati, lungi si inclinati formand un unghi de aproximativ 90 de grade cu partea superioara a membrelor. Lungimea omoplatului trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea partii superioare a membrelor anterioare.

Membrele Posterioare

Largi, musculoase, dezvoltate de la sold la jarete. Vazute din spate, ele trebuie sa fie drepte si paralele. Trebuie sa fie cu oase puternice, coapse puternice, unghi moderat al genunchilor care trebuie sa fie puternici – In timpul deplasarii sau stationare, rotula trebuie sa ramana fixa.

Articulatiile jaretilor trebuie sa fie puternice, bine coborate – Cand sta in picioare degetele sunt pozitionate usor in spatele crupei.

Coada

Este semnul distinctiv al Labradorului, este asemanatoare cu coada unei Vidre, mai groasa la baza si se subtieaza catre varf, acoperita bine cu blana, este purtata in linie cu corpul sau usor in sus, niciodata pe spate.

Coada are lungime medie, nu trebuie sa depaseasca jaretul.

Blana

Caracteristica distinctiva a Labradorului, trebuie sa fie deasa, scurta si dreapta. Trebuie sa aiba un strat inferior de blana care sa fie rezistent la intemperii, sa il protejeze impotriva apei, frigului. Culoarea: Negru, galben si ciocolatiu.

Standardul Labradorului - Miscarea Labradorului

Deplasarea

Trebuie sa fie fara efort, libera, privit din lateral picioarele de fata sa ajunga aproape de sol in extensie, umerii miscati usor fara efort.

Privit din fata, coatele trebuie sa fie pe langa corp si picioarele nu foarte apropiate. Mersul trebuie sa fie fara leganat, picioarele trebuie sa fie drepte in acelasi plan.

Privit din spate, picioarele din spate trebuie sa dea impresia ca se misca aproape in acelasi plan cu cele din fata.

Proportii

  • Pieptul nu trebuie sa coboare mai jos de nivelul coatelor
  • Labradorul nu trebuie sa aiba un aspect general prea inalt sau prea lung
  • Lungimea de la umar la crupa sa fie egala sau putin mai mare cu distanta de la greaban la pamant
  • Distanta de la umar la pamant sa fie egala cu jumatate din inaltimea greabanului
  • Linia superioara trebuie sa fie dreapta
  • Linia inferioara trebuie sa fie dreapta, foarte putin sau deloc supta
  • Lungimea de la cot la pamant sa fie egala cu lungimea de la greaban la cot
  • Cutia toracica trebuie sa fie bine dezvoltata sa dea impresia de un butoi
  • Talia la masculi 53-59cm
  • Talia la femele 51-58cm