Un proces foarte important in viata cainelui este dresaul, si cum il dresam sau il invatam anumite comenzi pe care sa le execute si sa le inteleaga, dar si sa le retina.
Ca animal, cainele domestic este invatat sa interactioneze, intr-un mod social, cu oamenii sau cu animalele, spre deosebire de cainii salbatici.
Cainii domestici sunt invatati si au instinctul de a raspunde la semnalele stapanilor, dar calitatea cea mai de apreciat la cainii domestici este prezenta placuta si devotamentul de care dau dovada.
Pe langa asta, sunt foarte sociabili si echilibrati, mai ales cainii din rasa Labrador Retriever.
Majoritatea Labradorilor se inteleg foarte bine cu restul animalelor si isi doresc ca si prietenii lor canini sa fie la fel de prietenosi si placuti.
De asemenea, in mare parte, cainii sunt invatati sa isi protejeze stapanul sau chiar alte animale, cum ar fi cainii din rasele ,,Ciobanesc” Caini care tind si au instincte sa apere oile, vacile, caprele etc.
Desi majoritatea cainilor au nevoie de dresaj si antrenament, Labradorul este renumit pentru multe calitati, temperamentul bland, inteligenta, adaptabilitatea si simtul de protejare.
Este primul caine care a executat un act de aparare si protejare, fara nicio pregatire, fata de o persoana inconstienta.
Afla mai multe in acest articol, Labradori de renume.
Totusi, regula de baza in dresaj nu este complicata, este chiar foarte simpla, atunci cand cainele prezinta un comportament placut si dorit, este recompensat, iar daca este neascultator, principiul sta la baza corectiei si repararii ignorantei lui.
Despre comportamentul Labradorului
Labradorii sunt foarte renumiti pentru temperamentul lor, dar si cei mai frumosi si cuminti caini din lume pot sa aiba probleme de comportament din cand in cand.
Unele probleme pot parea triviale/simple sau chiar neimportante, care nu necesita prea multa atentie.
Dar daca o sa ai probleme cu somnul, vecinii sau mobila din casa din cauza lui, atunci nu o sa o mai consideri o problema neimportanta.
In aceasta sectiune ne vom uita impreuna la cele mai comune probleme intalnite la Labrador si te voi ajuta sa le remediezi sau chiar sa impiedici aparatia lor.
O sa gasesti articole, sfaturi si indrumari care te vor ajuta sa intelegi comportamentul Labradorului si sa rezolvi rapid, efectiv si intr-un mod placut problemele cainelui tau.
Am sa iti arat cateva informatii despre comportamentul general si am sa te trec printr-o sectiune plina cu intrebari si raspunsuri referitoare la problemele si solutiile comune de comportament.
Un Comportament Inadecvat Sau Un Caine Nedresat?
Uneori linia subtire dintre “problemele comportamentului” si “problemele de dresaj” pot fi incetosate, de fapt, multe probleme cum ar fi saritul cainelui pot sa fie rezolvate prin masuri foarte simple de dresaj.
Alte probleme sunt mult mai complexe si necesita o investigare mai intensiva.
Sa stii de ce un caine se comporta intr-un anume fel si care este cauza poate sa nu fie mereu de ajutor.
Uneori este mai bine sa repari sau chiar sa rezolvi simptomele la momentul de fata.
De exemplu, uni pui de Labrador vor deveni agresivi atunci cand te apropii de mancare alor, altii dimpotriva, sunt dispusi sa isi imparta mancarea cu oricine, nu o sa te ajute prea mult daca afli de ce un pui de Labrador este diferit de altul atunci cand esti in preajma bolului lui cu mancare.
Procesul necesar sa remediezi problema ,,apara mancarea” este intotdeauna la fel.
De multe ori, intelegerea problemei si cauza problemei de comportament este utila in repararea obiceiurilor cainelui tau.
Evita orice metoda de remediere care declanseaza frica cainelui tau de companie!
Rezolvarea Problemelor De Comportament
Exista, in mod normal, doua abordari cand vine vorba de proastele obiceiuri ale Labradorului:
- Gestionare
- Dresaj
Probleme precum ,,aparatul mancarii”, saritul, trasul de lesa sau atunci cand te trezeste noaptea se pot remedia prin dresaj si exercitii.
Pe cand problemele precum latratul din plictiseala, latratul la oricine trece pe langa tine cand il plimbi sau mestecatul obiectelor tine de gestionarea si restrictia la anumite optiuni ale cainelui sau oferindu-i alte alternative si modalitati de a se distra.
Frica Si Anexitate La Labradori
Problemele Labradorului legate de frica si anexitate pot fi cauzate de lipsa de socializare sau din cauza unui abuz, uneori din cauza amandurora.
Insa, de multe ori, abordarea gestionarii poate fi mai adecvata.
De exemplu, un caine care a fost abandonat si si-a dezvoltat o frica absurda fata de copii e mult mai indicat sa fie tinut departe de ei.
Cainele va trece printr-o perioada de desensibilizare, iar dupa un timp ,,trauma” lui nu o sa mai existe.
Dupa un progres, poti sa il scoti la plimbare cu botnita si sa il plimbi la o distanta favorabila de copii.
Mai tarziu il poti ajuta sa devina mai sociabil cu multiple incercari,(tot cu botnita) in care ii prezinti copii care sa il trateze foarte placut, In modul asta el nu poate sa riposteze dupa propriul lui instinct si va lasa lucrurile sa aiba loc.
Intr-un final, timpul fiind un factor important, o sa se simta bine cu acesti copii si va realiza ca sunt o companie placuta de care nu are de ce sa se teama.
Tot ce trebuie sa faci in continuare este sa continui sa ii construiesti o incredere fata de copii si incerci sa eviti orice intamplare neplacuta pentru el.
Analizeaza-i Comportamentul
Am inceput sa intelegem tot mai bine psihologia cainelui, dar uneori avem o tendinta sa analizam comportamentul lui.
Daca o problema a comportamentului iti distruge viata in familie, atunci trebuie reparata oricare ar fi radacina problemei, nu doar pentru beneficiile cainelui dar si pentru a readuce pacea si armonia.
Cainii nu o duc foarte bine in incaperi in care toata lumea este stresata si suparata. Nici lui nu ii place situatia si are nevoie de ajutor.
Cum sa il faci sa nu mai sara
Daca cainele tau sare atunci cand te vede sau te intampina, este foarte usor sa intelegi principalul motiv:
Contactul vizual
El este nevoit sa te priveasca atunci cand te vede, in sfarsit, dupa o zi in care iti duce lipsa. Instinctul lui de comunicare ii spune ca trebuie sa se ridice la nivelul tau sa poata sa te vada.
O metoda pe care o practic atunci cand intampin problema saritului.
Il invat ca nu primeste nicio atentie din partea mea pana nu este linistit, astfel o sa stea cu toate labutele pe podea.
Pe langa asta, de fiecare data cand sare pe mine, il calc usor pe o labuta, in felul asta el nu o sa perceapa nicio frica, pentru ca nu folosesti un tratament direct in care el stie ca tu vrei sa ii faci rau.
In constientul lui, atunci cand este calcat de fiecare data cand sare, asta o sa apara ca un avertisment si isi va da seama ca nu este un gest pe care trebuie sa il faca.
O experienta pe care am avut-o cu un Ciobanesc German: Eram foarte ocupat si lucram foarte mult la calculator, iar cainele meu ,,ma chema la joaca” si imi aducea mingi, latra la mine pentru atentie si sarea in doua labe pe mine.
Toate astea se intamplau pentru ca mereu cedam si ii ofeream putina atentie, chiar si o privire !
Nu continuam niciodata din ignorat, iar pentru el insistentele pareau sa dea roade, asta fiind un semn pozitiv ca trebuie sa mai incerce si isi va primi doza de atentie.
M-am jucat putin cu el si m-am intors la treaba, l-am ignorat pentru 5 minute in care el latra la mine si am inceput sa ma prefac ca lucrez mult mai intensiv si sunt mult mai atent la ceea ce fac si sa nu ii mai acord atentie incercarilor lui. A functionat si a realizat ca nu o sa ma joc cu el, din acel moment stia ca atentia mea este acordata unei alte activitati.
Inca un mod de a il ignora este de a nu iti lasa mainile la indemana, nu le lasa sa atarne pe langa tine iar cainele tau sa se joace sau sa te muste din joaca.
Nu ii acorda atentie nici macar cu privirea.
Labradorii nu sunt prosti, de fapt niciun caine nu este, dar daca ai sa aplici tratamentul asta cu ei, nu trebuie sa faci doar tu asta, ci intreaga familie.
Nu trebuie sa gaseasca un punct slab, asta inseamna ca odata ce toata familia refuza sa il bage in seama atunci cand sare mai putin unul, atunci o sa isi continue obiceiul pentru ca, el considera ca exista o speranta si va ramane pozitiv in ciuda insistentelor lui.
Cainele meu ma apuca de maini
Aproape aceeasi problema cum a fost cu saritul. Atunci cand cainele tau sare pe tine sau te apuca de maini sau te musca usor, trebuie sa stii ca asta este un semn de bucurie si de entuziasm.
Muscatul usor al cainilor este asociat cu o doza foarte mare de entuziasm si cu o joaca mai dura, mai inadecvata.
Problema asta este comuna la catelusii intre 6 si 18 luni, la varsta asta cainele tau este, mental, inca un pui.
Un pui de catel destul de mare…
Ale caror muscatori incep sa doara, si poate sa devina destul de ingrijorator daca problema persista sau reapare la cainii mai maturi.
Informatii despre dinti la puii de Labrador
Muscatul la pui este un comportament natural, mai ales atunci cand le cresc dintii si probabil ca ii ajuta sa se destreseze de incomfortul din ‘gura’ cainelui.
La Labradori, muscatul nu trebuie sa se restrictioneze doar la varsta in care le cresc dintii, dar vom discuta mai multe despre jucariile si ce poate sa rontaie si sa mestece un Labrador in alte articole.
Cum sa iti ajuti Labradorul cu probleme de mestecat
O sa gasesti foarte multe informatii pe acest website, dar in cazul muscatului iti recomand articolul anterior.
Cum sa imi fac cainele sa nu mai planga
Cainii de multe ori incep sa planga atunci cand sunt lasati singuri in casa sau cand sunt dusi la veterinar si trebuie sa ii inchizi intr-o cusca.
Dar de fapt noi suntem de vina.
Din cauza inadvertentelor ii invatam sa prostul obicei, multe dintre greselile pe care le facem par sa nu aiba un impact, dar rasplatim gestul cainelui prin multe feluri:
Il lasam sa iasa singur afara sau Ne intoarcem la el pentru putina distractie.
Acum ca stim cu ce am gresit, ce putem sa facem sa reparam problema?
Din fericire, am un program de dresaj foarte direct prin care sa iti inveti cainele sa fie tacut, pe care il poti gasi aici: Click for quite
Vei gasi, de asemenea, mai multe informatii referitoare la Labradorii galagiosi, in articolul: Labradorul meu latra
Labradorul meu fura lucruri, cum il opresc?
Labradorilor le place sa care lucruri, iar asta se intampla in mare parte pentru ca sunt Retrieveri naturali, dar pe de o alta parte si pentru ca primesc foarte multa atentie cand ,,fura” obiecte si le poarta cu ei.
Imagineaza-ti cum spune un copil: “Mama, mi-a luat ursul de jucarie!” si deodata toata lumea se uita spre el.
Evita sa il urmaresti atunci cand poarta ceva in bot pentru ca lor le place sa fie urmariti si alergati si asta il va face doar sa fuga si mai repede.
Cea mai buna metoda si cea mai sigura de a ii lua un obiect din gura cainelui este sa il faci sa vina la tine si sa iti returneze jucaria, o sa faci asta printr-un schimb:
Jucaria in schimbul unei gustari.
Daca faci asta intr-o rutina zilnica, atunci ai sa iti vezi Labradorul cum vine la tine cu jucaria sa ti-o aduca, in loc sa o ia cu el peste tot si sa fuga.
O sa fii nevoit sa folosesti gustari uimitoare, cum ar fi bucati de carne de vita, asa ca pastreaza cateva bucatele in frigider special pentru asta.
Cand Labradorul tau se va obisnui sa iti aduca obiectele, poti sa mai tai din calitatea gustarii si sa ii oferi biscuiti pentru caini sau boabe de caini.
Bine intels ca, ar ajuta daca le-ai spune tuturor din familie sa isi tina toate lucrurile la distanta, dar nu poti sa bati in cuie toate lucrurile din casa.
Daca ii oferi catelusului tau niste jucarii moi proprii s-ar putea sa nu il mai vezi ca fura obiecte de prin casa si sa fie mai putin inclinat spre furtul obiectelor.
Cum il opresc sa nu se duca dupa alti caini
Majoritatea Labradorilor, dupa cum ii stiti, sunt foarte prietenosi.
O problema comuna tuturor care detin un Labrador prietenos este cum sa iti faci Labradorul sa se intoarca la tine atunci cand sunt alti oameni prin imprejur sau caini cu care sa se joace.
Sa iti faci cainele sa se intoarca la tine, intr-o lume plina de tentatii, este o arta. Si poti sa inveti sa faci asta cu orice caine.
Verifica Ghidul de rechemare a Labradorului si invata tehnicile de rechemare care te vor ajuta sa iti Labradorul sa uite de restul oamenilor si cainilor.
Iar in cazul in care consideri ca faci tot ce trebuie dar Labradorul tau tot nu se intoarce la tine, poti sa verifici si articolul asta: De ce cainele meu fuge de mine.
Labradorul meu se trezeste devreme
O alta problema pe care s-ar putea sa o intalnesti la Labradorul tau atunci cand se trezeste mai devreme.
Plimbarile de dimineata sau plimbarile de seara pot sa fie inca o problema enervanta atunci cand vine prima-vara.
In multe cazuri, trezitul de dimineata al cainelui tau ii trezeste si pofta de a iesi afara, el poate sa latre insistent cu scopul si dorinta de a il scoate mai repede afara la plimbare.
Daca te confrunti cu problema asta, atunci discutam mai indetaliat in acest articol: Plimbarile premature ale cainelui.
Cainele meu e mare si tot roada lucruri
Stim cu toti ca toti cainii au o problema cu rosul si mestecatul obiectelor, mai ales in perioada cand le cresc dintii.
Insa multi nu realizeaza ca pot sa fie si mai problematici la sfarsitul perioadei cresterii dintilor si ca pot sa distruga mai multe lucruri.
Tocmai de aceea ti-am pregatit un articol in care sa aflii cum sa impiedici si cum sa repari o potentiala problmea a Labradorului.
In acest articol despre Cum sa iti opresti cainele sa roada lucruri vom discuta si vom privi in perspectiva problema cainilor care rod lucruri si cum putem sa rezolvam.
Cainele meu este neascultator
Nu toti au caini neascultatori, multi avem un caine care asculta si este bine dresat, dar sunt sigur ca uni dintre voi au acel caine neascultator care oricar ai insista sa execute o comanda, nu o executa, nici macar nu este atent.
Multi imi spun ca nu sunt ascultati de cainii lor si ca nu executa nici comanda si ma intreaba de multe ori ,,Cum pot sa imi fac cainele sa ma asculte?”. Ca sa raspund la intrebare:
Cu un program de dresaj foarte bine structurat.
In spatele fiecarui caine ascultator stau multe ore de dresaj. Dresajul cainelui tau pare sa fie o munca obositoare care necesita mult efort in majoritatea cazurilor, dar tot timpul acordar dresajului este rasplatit.
Un caine dresat si antrenat raspunde si executa la orice comanda ii dai fara nicio ezitare, indiferent de spatiul in care este, ca este acasa, la concurs, pe strada sau la un prieten acasa.
Daca ai ajuns pana aici, inseamna ca trebuie sa iti dresezi cainele si sa il inveti tot ceea ce trebuie sa stie cu foarte putin efort.
Iti voi oferi informatii pe acest website despre Cum sa iti dresezi cainele care iti vor fi de mare ajutor si, cu siguranta, iti vei indeplini cu succes obiectivul si vei scapa de inca o problema a Labradorului tau.