Istoria Labradorului Retriever

 

ISTORIC – ISTORIA LABRADORULUI RETRIEVER

In acest articol vei afla multe despre miturile si adevarurile rasei care se bazeaza pe istoria labradorului.

Fie ca este vorba de origine sau de lucruri pe care chiar si crescatorii de Labrador nu le stiu, iti voi prezenta calitatile cele mai importante si iti voi raspunde la intrebarile la care nu ai gasit pana acum raspunsuri.

 

Despre rasa Labrador

Pare destul de rezonabil sa credem si sa presupunem ca prea iubitorul nostru Retriever este numit Labrador Retriever pentur ca se trage din tara Labrador din America de Nord.

 

De fapt, cainii care au format fundatia rasei Labrador in Anglia, provin din Newfoundland, ci nu din Labrador.

Ceva mult mai mult, acesti caini din Newfoundland nu erau nativi din Newfoundland in intregime, dar hai sa investigam mai indetaliat.

 

Cainii din Newfoundland

Atunci cand ne gandim la stramosii rasei Labrador, cainii din Newfoundland, tindem sa ne gandim la niste caini mari, foarte blanosi si negri.

 

Cand europenii au inceput sa viziteze si sa colonizeze Newfoundland, la inceput nici nu exista vreo urma de caini, oamenii care au inceput sa traiasca acolo si sa pescuiasca in ape bogate de peste, si-au adus proprii lor caini cu ei.

 

Richard Wolters

Un dresor american entuziast care a scris un indetaliat un istoric despre Labradori Retrieveri in 1981. Avea acces la foarte multe arhive si documente istorice importante.

Richard a descris primii locuitori ai Newfoundland ca fiind ,,oameni duri”, dezertori ai flotelor britanice de pescuit, oameni duri care s-au stabilit si au supravietuit intr-un mediu dificil si dur.

Cainii pescarilor

Richard Wolters a notat ca nu sunt evidente ale cainiilor nativi de pe insula si ca majoritatea locuitorilor erau pescari si vanatori din Devon, sudul Angliei.

El considera ca acesti oameni si-au luat cainii cu ei din Anglia, iar cainii lor de vanatoare sunt, de fapt, stramosii cainilor care au devenit cunoscuti ca fiind cainii din Newfoundland.

 

In ziua de azi ne gandim la cainii din Newfoundland la cainii mari, chiar uriasi, cu blana foarte mare si groasa, iar Labradorii sunt descendentii acestor caini.

Wolters crede ca este exact invers, el crede ca micii caini ai pescarilor, cu blana scurta si uleioasa, care sunt stramosii Labradorului, sunt si stramosii cainelui din Newfoundland.

 

De unde vin Labradorii?

Stramosul celui mai frumos caine din lume, este numit cainele din St. John, iar el a existat si in Newfoundland pana acum cativa ani, posibil decenii.

Viata din Newfoundland era mai mult despre pescuit, o locatie care inainte era doar pentru un drum la pescuit de vara, inainte de a fi permanent locuit.

 

Cainele de apa din St.John

Multi oameni cu resurse care au sfidat autoritatiile si-au creat o noua casa intr-un loc salbatic si rece, si-au dezvoltat o relatie speciala fata de cainii pe care i-au adus cu ei.

 

Prin reproducerea celor mai folositori caini, multe caracteristici importante au fost fixate la populatia de caini de acolo, iar la inceput, cainii din St John din Newfoundland au inceput sa isi capete o reputatie destul de speciala.

 

Nu exista dubii ca, acesti caini din St John sau cainii de apa din St John nu sunt stramosii modernului Labrador Retriever,sau ca descendentii sai au format baza pentru Labradorii Retrieveri din zilele de azi.

 

Insa, daca Walter are dreptate, atunci acesti caini din St John sunt, de asemenea, si stramosii celorlalte rase mari din Newfoundland, insa ce a fost asa de special la acesti caini?

Abilitatile cainelui din St John

De ce se numeste caine de apa? Pentru ca toti cainii din St John aveau un rol specific, jucau un rol important in comunitatea tuturor pescarilor.

 

In cazul in care rasa a continuat sa evolueze invatand instinctele fine pentru vanatoare si recuperare.

Labradorii, in timp au fost instruiți să înoate prin apele inghetate. Erau specializati in recuperarea plaselor, funiilor, franghiilor sau chiar si in scufundari sa recupereze pestele care a scapat din carlige, de aici si denumire de Retriever.

 

De asemenea, adept la vanatoare, Labradorul a fost in masura sa ajute pescarii sa isi indeplineasca la bun sfarsit activitatile lor.

Nu erau folositi doar pentru aport si regasirea pestilor, dar si a pasarilor sau a barcilor mai mici.

Cainii din St John lucrau si cooperau foarte bine intre ei intr-un mod remarcator si erau foarte apreciati si valorosi pentru stapanii lor.

 

Aspectul cainilor din St John

Cainele din St John avea o blana densa, uleioasa, cu o coada groasa.

 

El era perfect si inota cu fericire in cele mai extreme conditii de inghet, o caracteristica pe care multi dintre voi o veti recunoaste in Labradorul modern din ziua de azi, de asemenea, se speculeaza ca este si stramosul cainelui Terra Nova.

Diferenta dintre ei a fost ca, Labradorul Retriever a fost folosit pentru a preluare, aport, iar Terra Nova era folosit in principal pentru a trage

 

Labradorul Retriever, aproape a disparut la un moment dat in Anglia, mai ales din motive politice. Odata cu introducerea legilor si a taxelor pentru cainii de talie mare, importul de Labradorii in Anglia, practic, sa oprit.

Ca rezultat, alte tipuri de Retriever au fost an cele din urma, incrucisati.

Din fericire, cu toate acestea, caracteristicile puternice Labrador au continuat sa se remarce, si în cele din urma o lege anti-încrucsari a fost scrisa.

Intre timp, crescatorii de Labradori de ciocolata si de Labradori galbeni au fost limitati sa reproduca doar de culoare neagra. In cele din urma toate cele trei soiuri au fost acceptate.

 

Istoria labradorului este foarte cunoscuta, si se datoreaza urmatoarelor aspecte

Labrador Retriever a fost recunoscut de catre American Kennel Club in 1917.

Cu toate acestea, in 1927 existau doar 23 labradori inregistrati, dar in 1928, revista American Kennel Gazeta a publicat un articol intitulat AKC “Meet the Labrador Retriever”, ceea ce a facut rasa mai popular.

Dupa primul razboi mondial, multi dintre Labradorii Englezi au fost importatati, iar în cele din urma au format ceea ce este acum cunoscut sub numele de soiul american.

 

In anul 1938, laboratorul negru “Blind Arden”, a câștigat onoarea de top din SUA Retriever, si a fost primul caine vreodata sa apara pe coperta revistei  Life.

In 1959, un laborator negru celebru, “Regele Buck”, a fost primul caine să apară pe un timbru S.U.A..

Alti labradori de renume:  “Buddy” și “Seamus”, cei doi caini ai presedintelui SUA, Bill Clinton, iar “Koni” animalul de companie al lui Vladimir Putin.

Un caine salvator din Istoria Labradorului, numit “Sadie” a detectat o bombă în Afganistan, salvand vietile unor soldati. Ea la rândul său, a primit medalia Dickin of Honor.

 

In primul rand, Labradorii au evoluat intr-o populara rasa americana, eficienti ca animale de serviciu in concurenta si in serviciile de detectare a drogurilor.

Pana în 1991, Labrador Retriever au fost enumerate ca rasa de top printre inregistrarile AKC (American Kennel Club).

In 2005, American Kennel Club avea 137.000 de Retrieveri inregistrati, punând rasa cu mult inaintea lui Golden Retriever – care detin locul al doilea în inregistrari.

Save

Save

Save

Save

Save