Cum Cumparam un Labrador

 Achizitionarea unui pui de labrador – Ghid informativ

Aritole cu titluri “Labradori de vanzare” gasim foarte multe pe internet, important este sa stim sa alegem cat mai corect pentru a avea un pui sanatos si cat mai apropiat de standardul rasei (deoarece de aceea de dorim o rasa anume).

1) Primul aspect care trebuie luat in considerare este crescatorul, pentru ca puiul trebuie luat de la un crescator membru ACHR care detine ambii parinti sau in unele cazuri doar mama. Ca sa intelegeti mai bine o sa descriu pe scurt definitia crescatorului

 • Crescatorul este proprietarul femelei mama care aduce pe lume pui cu pedigree si incearca sa gaseasca un mascul potrivit genotipic si fenotipic care impreuna cu femela respectiva sa aduca pe lume pui cat mai apropiati de standard.
 • Crescatorul membru ACHR nu este firma, nu aduce caini la comanda, nu este persoana juridica, nu face monte pe motivul banilor, ci este o persoana cu pasiune si dragoste fata de rasa respectiva care incearca in permanenta sa imbunatateasca rasa apropiindu-se cat mai mult de standard.

2) Alt aspect de care trebuie sa tineti cont cand gasesti crescatorul este numarul de rase pe care acesta le are. Un crescator serios trebuie sa creasca cel mult 3 rase de caini pentru a nu fi confundat cu inmultitorii si pentru a avea un numar de caini de care se poate ocupa personal.

3) Puii trebuie sa aiba obligatoriu pedigree (actual care atesta puritatea rasei), a nu se confunda cu carnet de sanatate pe care si metisii il pot avea.

4) Parintii puilor trebuie sa aiba efectuate testele de displazie, cot si sold, deoarece labradorul precum multe alte rase mijlocii si mari sunt predispusi la displazie. Nu va ganditi ca daca parintii au pedigree trebuie sa aiba obligatoriu si teste de displazie deoarece costului ridicat nu toata lumea le face.

5) Cand cumparati un labrador, trebuie sa alegeti crescatorul care are amabilitatea sa tina legatura permanenta cu dumneavoastra pentru eventuale sfaturi.

6) Cel mai indicat cand achizitionati puiul de labrador, este sa mergeti sa il ridicati personal, sa vedeti parintii, hrana care li se da, conditiile de viata, aspecte foarte importante in evolutia puiului dumneavoastra.

 

De ce trebuie sa cumparam un labrador cu pedigree?

Din foarte multe motive, o sa incerc sa le enumar

 1. In primul rand cunoastem la acel pui parintii, bunicii, strabunicii, stra-strabunicii.
 2. Se stie cine a produs acel caine si cine sunt proprietarii parintilor, deci sunteti siguri de standardul rasei datorita arborelui genealogic.
 3. Un caine fara pedigree despre care nu stim nimic, nu garanteaza selectionarea puilor nici din punct de vedere al sanatatii care este un aspect foarte important, nici din punct de vedere al caracterului, mai importanta decat frumusetetea cainelui sunt: Sanatatea si caracterul.
 4. In general, oamenii considera ca pedigree-ul este util doar celor care merg in expozitii. Este o gandire gresita deoarece acest act ofera siguranta cumparatorului ca va avea un exemplar de rasa pura, sanatos si echilibrat. Decat sa dati bani pe un caine fara pedigree despre care nu cunoasteti nimic, mai bine adoptati.
 5. Pedigree-ul este de 3 feluri
  • Pedigree tip A – Pentru exemplare la care se cunosc ascendentii pe minim 3 generatii (cel mai important pedigree)
  • Pedigree tip B – Pentru exemplare avand genealogia partial cunoscuta pe 3 generatii. Descendentii lor vor avea pedigree de tip B.
  • Pedigree tip C – Pentru exemplare cu genealogia total necunoscuta.
 6. A nu se confunda crescatorul membru ACHR cu inmultitorii sau comerciantii SRL-uri, Pet Shop-uri, care isi atribuie tot denumirea de crescatori. Crescatorul membru ACHR este singurul care poate oferi pedigree puilor, restul ofera facturi sau chitante, dar nu actul care atesta puritatea rasei – pedigree-ul.
 7. Pentru a fii convinsi ca ati gasit persoana potrivita, odata cu ridicarea puiului trebuie sa vi se dea si pedigree-ul sau o copie dupa declaratia de monta si fatare (in cazul in care pedigree-ul nu este eliberat la acel moment) urmand ca ulterior sa vi se trimita prin curier actul.
 8. Daca doriti sa cumparati un exemplar foarte frumos incadrat in standard trebuie ca parintii puiului sa fie arbitrati in expozitii chinologice de frumusete si sa aiba rezultate cat mai bune.